Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
29. veljače 2020.
Na Kosovu

Hrvatskim filmovima glavne nagrade na DokuFestu u Prizrenu

Foto Vedran Karuza
Foto Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 16. srpanj 2012. u 7:50 2012-07-16T07:50:46+02:00

Jedan od najznačajnijih festivala dokumentarnog filma u regiji i najveće kulturno događanje na Kosovu, DokuFest je ove godine od 7. do 15. srpnja ugostio 300 filmaša, prikazan je 171 film iz 40 zemalja, a projekcije i festivalska događanja privukla su 25 tisuća posjetitelja

ZAGREB – Nagrađivana bugarsko-hrvatsko-njemačka koprodukcija »Posljednja ambulantna kola Sofije« osvojila je Grand prix a Dana Budisavljević, redateljica filma »Nije ti život pjesma Havaja«, proglašena je najboljom debitanticom na upravo završenom međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest u Prizrenu na Kosovu.
Kako se navodi na mrežnim stranicama Hrvatskog audio-vizualnog centra (HAVC), nakon nagrade France 4 Visionary Award na Tjednu kritike u Cannesu i Grand prixa za najbolji dokumentarni film iznad 30 minuta na nedavno završenom Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovym Varyma, »Posljednja ambulantna kola Sofije« nastavljaju svoj pobjednički niz osvojivši Grand prix na tome festivalu u kategoriji Balkanski Dox.

»Riječ je o izvanrednom filmu s preciznim, ali smirenim pogledom na likove koje intimno predočava, čime uspijeva snažno dočarati stvarnost koja ih okružuje. Redatelj izrazito sposobno koristi potencijale filma da bi artikulirao ono što se nalazi u kadru i ono što se ne prikazuje, kako bi izrazio suštinu ljudskog bića u odnosu sa svijetom i njegovim značenjem«, ističe se u obrazloženju odluke tročlanog sudačkog žirija.

Film prati jedna od trinaest ambulantnih kola bugarskog glavnog grada, pri čemu vozač, liječnik i medicinska sestra svakodnevno nastoje spašavati živote, dok se istovremeno bore s ruševinama zdravstvenog sustava. Redatelj filma je Bugarin Ilian Metev, a hrvatski producent je Siniša Juričić (Nukleus film). Hrvatska premijera održat će se za vrijeme Festivala igranog filma u Puli, gdje će biti prikazan izvan konkurencije, a odmah potom bit će prikazan i na Motovun Film Festivalu.

U istoj je kategoriji prikazan i dokumentarni film »Nije ti život pjesma Havaja«, koji je mladoj hrvatskoj redateljici Dani Budisavljević priskrbio nagradu Najbolji balkanski debitant (Best Balkan Newcomer). 

Uz navedene, u natjecateljskom programu Balkan Dox ovogodišnjeg Dokufesta prikazani su i »Blokada« Igora Bezinovića, »Muški film« Nebojše Slijepčevića, te »Ratni reporter« Silvestra Kolbasa. U programu International Shorts prikazan je i kratkometražni igrani film »Komba« Tina Žanića.

Jedan od najznačajnijih festivala dokumentarnog filma u regiji i najveće kulturno događanje na Kosovu, DokuFest je ove godine od 7. do 15. srpnja ugostio 300 filmaša, prikazan je 171 film iz 40 zemalja, a projekcije i festivalska događanja privukla su 25 tisuća posjetitelja

Na danas održanoj svečanoj dodjeli proglašeni su i dobitnici ostalih festivalskih nagrada. Najboljim kratkim dokumentarcem u međunarodnoj konkurenciji proglašen je film »Sack Barrow« Bena Riversa, dok je nagrada za najbolji dugometražni dokumentarac u međunarodnoj konkurenciji dodijeljena filmu »Tea or Electricity« Jeromea Le Mairea.

U konkurenciji filma koji se bavi promicanjem ljudskih prava glavnu je nagradu odnio film o izvanrednoj borbi male LGBT zajednice u Ugandi »Call me Kuchu. Call me Kuchu« Katherine Fairfax Wright i Malike Zouhali-Worrall, »Just Do It – A Tale of Modern day Outlaw« Emily James proglašen je najboljim »zelenim« dokumentarcem festivala, dok je kratki film »Could See a Puma« Eduarda Williamsa iz Argentine ocijenjen najboljim kratkometražnim filmom međunarodne konkurencije.

U domaćoj je konkurenciji glavnu nagradu odnio kratki film albanskog filmaša Sabira Kanaqija »Matane Lumit«, a nagradu publike odnio je albanski kratki film »Dita e Fundit e Loro Shestanit« Sokola Keraja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.