Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. veljače 2020.
Britanske filmske nagrade

Holivudski glamur u Londonu: Povratnik i Mad May poharali BAFTA-u

Alejandro Inarritu, Leonardo DiCaprio i Tom Cruise / Reuters
Alejandro Inarritu, Leonardo DiCaprio i Tom Cruise / Reuters
Autor: ,
Objavljeno: 16. veljača 2016. u 8:26 2016-02-16T08:26:41+01:00

Alejandro Inarritu najbolji je redatelj, dok su Leonardo DiCaprio i Brie Larson nagrađeni za glavne, te Mark Rylance i Kate Winslet za sporedne uloge

Filmski hit »Povratnik« osvojio je glavne britanske filmske nagrade Bafte dobivši pet priznanja među kojima su ona za najbolji film, najboljeg glavnog glumca i najboljeg redatelja. Na nedjeljnoj svečanosti u Londonu film je dobio i nagrade Britanske akademije filmskih i televizijskih umjetnosti (BAFTA) za fotografiju i zvuk. Američki glumac Leonardo DiCaprio koji slovi kao favorit za Oscara, dobio je nagradu za najboljeg glumca, za ulogu povratnika u istoimenom filmu.

DiCapriov govor prilikom preuzimanja nagrade u kojem je dirljivo progovorio o svojoj majci kojoj je usput čestitao i rođendan, bio je jedan od vrhunaca večeri.

Drugi najveći dobitnik bio je film »Pobješnjeli Max: Divlja cesta« koji je osvojio četiri priznanja – za najbolju montažu, šminku i frizuru, kostime i scenografiju. S druge strane, najvećim se gubitnikom pokazala lezbijska drama »Carol« koja je imala devet nominacija, a nije osvojila ni jedno priznanje.

Nagradu za najbolju glavnu glumicu dobila je Brie Larson za ulogu mlade majke koju drže zatočenom zajedno s njezinim petogodišnjim sinom u filmu »Soba«. U kategorijama najboljih sporednih glumaca slavili su Mark Rylance iz filma »Most špijuna« te Kate Winslet, iz biografske drame »Steve Jobs«.

»Ratovi zvijezda: Sila se budi« ima najbolje posebne efekte i najbolju zvijezdu u usponu, glumca Johna Boyegu. Najbolji originalni scenarij ima drama »Spotlight«, a najbolji adaptirani scenarij »Oklada stoljeća«. Najbolji je britanski film »Brooklyn«, nagradom za najbolji dokumentarac nagrađen je film »Amy«, dok je najbolji animirani film »Izvrnuto obrnuto«. Priznanje za životno djelo pripalo je legendarnom Sidneyju Poitieru koji se kolegama filmašima obratio putem videa.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.