Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. listopada 2019.
Zajednički projekt

Franco Nero i Jasmila Žbanić snimaju u Istri Otok ljubavi

Ariane Labed i Ermin Bravo u sceni filma Otok ljubavi / Foto: Hassan Abdelghani
Ariane Labed i Ermin Bravo u sceni filma Otok ljubavi / Foto: Hassan Abdelghani
Autor:
Objavljeno: 31. svibanj 2013. u 7:10 2013-05-31T07:10:32+02:00

Riječ je o filmu koji je prije dvije godine izazvao kontroverze jer im je žiri Fondacije za kinematografiju BiH, kojim je predsjedao redatelj Vlatko Filipović, uskratio financiranje

RIJEKA¸U ponedjeljak je u Poreču počelo snimanje novog zajedničkog projekta hrvatskoga glumca Leona Lučeva i nagrađivane redateljice Jasmile Žbanić iz BIH, u kojem jednu od uloga igra i slavni talijanski glumac Franco Nero.

Nakon dvije drame, »Grbavica« i »Na putu«, na red je došla komedija, »Otok ljubavi«. Riječ je o filmu koji je prije dvije godine izazvao kontroverze jer im je žiri Fondacije za kinematografiju BiH, kojim je predsjedao redatelj Vlatko Filipović, uskratio financiranje. Tada je član Upravnog odbora Fondacije Tihomir Zovko optužio Žbanić i pisca Aleksandra Hemona za promicanje pedofilije.

Nakon odustajanja BiH fonda, film su podržali fondovi iz Hrvatske, Švicarske i Njemačke kao i  europski fondovi Eurimages i MEDIA.

– Kao producent i roditelj troje djece nikad ne bih sudjelovao u filmu koji na bilo koji način ugrožava i vrijeđa prava djece i njihovu sigurnost, komentirao je Lučev optužbe za promicanje pedofilije.
Film, čija se premijera očekuje iduće godine, donosi priču o obitelji Grebo koja ljetuje u Istri.

Snimanje do sredine srpnja

Glavne uloge u filmu tumače francuska glumica Ariane Labed, rumunjska glumica Ada Condeescu i bosanskohercegovački glumac Ermin Bravo. Uz već spomenutog Lučeva i Nera, u filmu glume Nina Violić, Jelena Lopatić, Branka Petrić Fehmiu i Lee Delong. Snimanje će trajati do sredine srpnja, a osim u Poreču snimat će se u  Motovunu i Oprtlju.

Glavna junakinja, trudna Francuskinja koja živi u Sarajevu s mužem Bosancem dolazi na odmor na otok Sv. Nikola. 

– Istra je za nas inspiracija. Cijela ekipa iz Amerike, Rumunjske, Njemačke, Francuske te Bosne i Hercegovine oduševljena je ljudima u Istri te njenim prirodnim ljepotama. Velika mi je čast da sam u mogućnosti raditi s vrhunskim europskim glumcima te gospodinom Francom Nerom koji je puno filmova snimio i u Istri, izjavila je redateljica.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.