Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 2
Sutra: 17° 17° 2
15. rujna 2019.
Brojne kritike

Film "Prvi čovjek" o Neilu Armstrongu na meti napada u SAD-u jer nije - "dovoljno domoljuban"

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 1. rujan 2018. u 9:15 2018-09-01T09:15:14+02:00

Film »Prvi čovjek« o Neilu Armstrongu i misiji Apollo 11 optužuju u Sjedinjenim Državama da nije dovoljno domoljuban jer u njemu nije prikazano kako astronaut, kojeg glumi Ryan Gosling, postavlja američku zastavu na Mjesecu.

Marco Rubio, bivši kandidat za republikanske izbore na predsjedničkim izborima 2016. predvodio je napade na film koji će se 12. listopada početi prikazivati u američkim kino dvoranama.

»To je prava ludost«, napisao je u petak senator Floride na Twitteru komentirajući izostanak tog prizora u kojemu se zastava postavlja na Mjesecu. »I to se čini upravo danas kada se našem narodu treba osvijestiti što smo kadri postići kada smo jedinstveni«.

»Amerikanci su financirali tu misiju (Apollo 11), u njoj su korištene rakete koje su proizveli Amerikanci, s američkom tehnologijom i s američkim astronautima. To nije bila misija Ujedinjenih naroda«.

Sinovi Neila Armnstronga, Rick i Mark odmah su u petak reagirali na polemiku koja se nazirala, objavivši priopćenje zajedno s Jamesom Hansenom, autorom knjige »Prvi čovjek« (»First man«) po kojoj je snimljen film.

U njemu ističu da je to »ljudska i univerzalna priča» koja sigurno »nema ništa protuameričko, naprotiv«.

I redatelj Damien Chazelle je stao u obranu svog filma kojim je ovog tjedna otvoren festival u Veneciji: »U 'Prvom čovjeku' sam pokazao američku zastavu na površini Mjeseca, a sam trenutak njezina postavljanja dio je nekih događaja u misiji Apollo 11 na kojima se nisam htio zaustavljati«.

»Ako me pitate je li to bila politička poruka, moj je odgovor: nije«, dodao je Chazelle u priopćenju objavljenom u filmskom časopisu Variety.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.