Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
27. veljače 2020.

Zamjena klimatizacijske opreme Hrvatsku će stajati milijarde kuna

Zamjena klimatizacijske opreme Hrvatsku će stajati milijarde kuna
Zamjena klimatizacijske opreme Hrvatsku će stajati milijarde kuna
Objavljeno: 11. listopad 2019. u 15:33 2019-10-11T15:33:25+02:00

Klima-forum daje odgovore na još jednu uredbu koja će zaoštriti tržišnu igru u području rashladne i klimatizacijske opreme 

S prvim danima 2020. pooštravaju se već i sada stroga ograničenja primjene pojedinih radnih tvari u rashladnoj tehnici, a rezultat su znatno veći izdaci za hrvatske tvrtke.

Naime, EU Uredba o fluoriranim stakleničkim plinovima, poznatija kao 'F-Gas Regulativa' koja je na snagu stupila 2015., od iduće godine stavlja pred sve one koji se bave rashladnom i klimatizacijskom opremom nove tehničke izazove, ali i primjetne financijske izdatke. Tako će, prema nekim procjenama, usklađivanje s odredbama europski sektor rashladne i klimatizacijske tehnike stajati više milijardi eura.

Stručnjaci okupljeni u Hrvatskoj udruzi za rashladnu, klima tehniku i dizalice topline (HURKT) s pravom smatraju kako će nove mjere izazvati velike poremećaje na tržištu. Pri tome je Hrvatska posebice ranjiva zbog općenitog stanja u gospodarstvu i najveći dio hrvatskih tvrtki zahtjeve koji proizlaze iz tih mjera financijski će vrlo teško moći zadovoljiti. Ti se troškovi u studiji koju su još 2016. objavili znanstvenici zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje pod vodstvom prof. dr. sc. Marina Grozdeka do 2030. procjenjuju na čak 20 milijardi kuna!

klima shutterstock_124533580

Utjecaj na energetiku i okoliš

Prema prošlogodišnjem izvješću Međunarodne agencije za energiju (IEA), u svijetu će se prodavati četiri klima-uređaja svake sekunde tijekom sljedećih 30 godina, što je još jedan od globalnih izazova današnjice. 

"Takva primjena klimatizacije će imati iznimno velik i nepovoljni utjecaj na elektroenergetiku i okoliš. Jer, usporedo sa značajnijom primjenom uređaja za hlađenje, ventilaciju i klimatizaciju, raste i potreba za električnom energijom, kao i emisije štetnih plinova. Obnovljivi izvori će, naravno, dati svoj obol. Međutim, termoelektrane na fosilna goriva i dalje igraju veliku ulogu u elektroenergetskim sustavima i, posljedično, emisiji stakleničkih plinova", objašnjava Boris Labudović, dipl. ing., izvršni urednik časopisa EGE u ime organizatora Foruma, tvrtke Energetika Marketing.

Zbog svega toga će na ovogodišnjem Klima-forumu koji se održava 22. i 23. listopada u hotelu 'Eden' u Rovinju vodeći stručnjaci i tvrtke razmijeniti znanja, iskustva i mišljenja te pokušati dati odgovore na ta i mnoga druga aktualna pitanja u tehnici grijanja, hlađenja, ventilacije i klimatizacije.

Više o Klima-forumu moguće je saznati na stranici: http://www.em.com.hr/klima_forum/program

klima shutterstock_1069914146

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.