Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 22° 1
Sutra: 22° 22° 1
23. ožujka 2019.
Projekt SeeMAR

Iskoristite ljepotu života na Mediteranu

Iskoristite ljepotu života  na Mediteranu
Iskoristite ljepotu života na Mediteranu
Autor:
Objavljeno: 21. prosinac 2017. u 0:01 2017-12-21T00:01:00+01:00

»U takvim prostornim datostima izuzetne vrijednosti odabrali smo arhitektonsku kompoziciju zgrada za koju smatramo da će u najboljoj mogućoj mjeri iskoristiti krajobrazne vrijednosti lokacije za kvalitetno stanovanje«,  glavni arhitekt Vladi Bralić, dipl. ing. arh. o tome kako je započeo  projekt SeeMAR

GP KRK plavo2

GP Krk je u rujnu ove godine na Martinkovcu započeo gradnju urbanog naselja. 

U suradnji s firmom Arhitektonsko-gradevinski atelje d.o.o. osmišljena je jedna prava urbana oaza, koja će svojim budućim stanovnicima pružiti idealne uvjete stanovanja. Radovi teku po planu, a osvrt na ovaj hvalevrijedan projekt dao je glavni arhitekt Vladi Bralić, dipl.ing.arh.   

Recite što je to što Projekt SeeMAR izdvaja od ostalih projekata na ovom dijelu grada?

- Vrijedna lokacija stambenih zgrada na osunčanoj padini brijega područja Martinkovac, s koje se pruža prekrasan pogled, predstavljala je od samih početaka rada na projektu veliki izazov. Sa lokaliteta se lijepo vidi cjeloviti morski krajobraz Riječkog zaljeva, a zaljev se prostire između obalne crte koja u smjeru od zapada prema istoku vodi preko padina Učke do rta Šip (Brseč), potom do rta Jablanac (sjeverni Cres), zatim obalom otoka Cresa, obalama otoka Krka i Svetoga Marka do rta Oštro (Kraljevica). U daljini prema istoku za lijepih dana nazire se impozantni Velebit, a cijelim pogledom dominira velika površina mora, Velim vratima povezana s otvorenim morem, koje je u Riječkom zaljevu izrazito plave boje.

Lokacija je iznimno lijepa, no i arhitektura zgrada je zanimljiva. Možete li nam pobliže nešto reći o tome?

- U takvim prostornim datostima izuzetne vrijednosti odabrali smo arhitektonsku kompoziciju zgrada za koju smatramo da će u naj boljoj mogućoj mjeri iskoristiti krajobrazne vrijednosti lokacije za kvalitetno stanovanje. Zgrade smo koncipirali sa širom bazom prema tlu, unutar koje će biti smješteni prateći poslovni prostori i stambena garaža, te užim, vertikalnim tornjevima usmjerenim prema nebu, suncu i pogledu na more, unutar kojih će biti smješteni stanovi.

cam2

Stambeni tornjevi su posebnog trokutastog tlocrtnog oblika sa zaobljenim rubovima. U središtu tlocrta smještena su stubišta i dizala oko kojih su radijalno raspoređeni trosobni, dvosobni i jednosobni stanovi, pojedini prilagođeni i za osobe smanjene pokretljivosti.

Međutim, oblikovanje uzdignutog dijela zgrade sa zaobljenim tornjem trokutastog oblika i skošenih stranica nije u ovom slučaju samo estetsko zanošenje neobičnim arhitektonskim oblikom nego nužnost i isključivi odraz unutrašnjosti tornja i njegove stambene funkcije. Naime, oblik tornja u ovom slučaju proizlazi izravno iz zahtjeva kojeg smo postavili prilikom pažljivog odabira međusobnog položaja stanova tako da se optimalno iskoristi njihova orijentacija u odnosu na reljef područja i strane svijeta

cam3

Primijetili smo da projekt karakteriziraju velike staklene površine, recite nam kakav je koncept tih stanova?

- Orijentacija stanova odabrana je tako da svaki pojedini stan ima vrijedan pogled prema Riječkom zaljevu i moru, te kvalitetno južno osunčanje koje će omogućiti da zrake sunca duboko prodiru u unutrašnjost zgrade. U tom sistemu stanovi su raspoređeni tako da se u najvećoj mogućoj mjeri izbjegava nepovoljna sjeverna orijentacija stambenih prostora.

cam4

No, premda svaki stan ima prostore za dnevni boravak usmjerene prema jugu, jugoistoku ili jugozapadu, pojedini stanovi imaju prostore za spavanje koji su usmjereni prema sjeveroistoku i sjeverozapadu, što u takvim stanovima ipak omogućava ugodan odmor stanara bez pretjeranog zagrijavanja spavaćih prostora u ljetnom razdoblju.

Više informacija o projektu potražite na:

www.seemar.eu

prodaja@seemar.eu

i besplatnom telefonu:

0800-654-500

Dakako, kako bi  zamisao osiguranja pogleda na more s južnim osunčanjem dodatno doprinijela kvaliteti stanovanja, svi stanovi su projektirani s dubokim loggiama, pojedini i s prostranim terasama, koje su prilagođene našoj submediteranskoj klimi i boravku na otvorenom.

U sklopu projekta planirani su i neki dodatni sadržaji, možete li malo pobliže o njima?

- Obzirom da smatramo kako urbane strukture, zajedno s cjelokupnom slikom javnog prostora, čine životnu okolinu gradskog čovjeka, ispred stambenih zgrada na Martinkovcu planirali smo i uređenje trga. Poput trgova u središtu grada, tu se nalaze trgovački, ugostiteljski i uslužni sadržaji, a površina  je podijeljena u više međusobno povezanih razina namijenjenih okupljanju i boravku ljudi na otvorenom, igri djece i uređenju parkovnih površina.

cam6

int1

int2

LOGO_SEEMAR

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Uspjeh kampanje  #budiZvijezdapomoziDown