Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 4n
Sutra: 10° 10° 4n
14. studenoga 2019.

HRVATI OPET ULAŽU U DIONICE: Capital Breeder – najbolji dionički fond u 2015. godini

HRVATI OPET ULAŽU U DIONICE: Capital Breeder – najbolji dionički fond u 2015. godini
HRVATI OPET ULAŽU U DIONICE: Capital Breeder – najbolji dionički fond u 2015. godini
Objavljeno: 20. studeni 2016. u 23:59 2016-11-20T23:59:00+01:00

Već skoro dva mjeseca Zagrebačka burza pokazuje izuzetnu živost i povećanje vrijednosti CROBEX-a, koji je 10. listopada 2016. prvi puta nakon ožujka 2013. godine došao do vrijednosti od 2000 bodova.

Interesantno je da preko 40% dionica iz sastava Crobexa danas vrijedi više nego početkom krize prije osam godina (Adris, Atlantic grupa, Kraš, Ledo, Podravka…), a ukupni je promet u trećem kvartalu ove godine porastao 130%, u odnosu na prethodan kvartal.

Kretanje CROBEX-a od listopada 2015. do listopada 2016.

Promet u 12 mjeseci

Od 2014. godine, a prema zadnjim podacima SKDD-a (Središnjeg klirinškog depozitarnog društva), Hrvati su udvostručili ulaganje u dionice. To konkretno znači da je vrijednost dionica u vlasništvu građana krajem rujna ove godine iznosila 60,2 milijarde kuna, uz 1,7 milijardi kuna vrijedne obveznice.

Kako na kretanja na Burzi gleda Global Invest, čiji je otvoreni investicijski fond s javnom ponudom Capital Breeder proglašen za najbolji dionički fond u Hrvatskoj u 2015. godini, govori nam novi predsjednik Uprave Darko Kosovec.

Ovo veliko priznanje za društvo za upravljanje investicijskim fondovima Global Invest još je značajnije jer je došlo od struke. Capital Breeder je najboljim dioničkim fondom u 2015. godini proglasilo Udruženje društava za upravljanje investicijskim fondovima pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Bio je to svojevrsni uvod u velike promjene. Ove je godine Global Invest () napravilo potpuni "rebranding", od promjene naziva (prije se zvalo Fima Global Invest), imenovanja nove Uprave, te dovođenja jakih kadrovskih pojačanja.“

Imamo velike planove, podršku novog vlasnika, te, što je jako bitno, tržište i burza pokazuju značajne znakove oporavka i rasta. Capital Breeder  je naš vodeći brand, fond koji je nakon slabih 2011. i 2012., bio vrlo uspješan u 2013. i 2014. godini, te na kraju najbolji u 2015. Pokazatelji su dobri i ove godine, čime pridonosi i portfelj dionica koje imamo u fondu, a tu su pretežito dionice vodećih domaćih turističkih i prehrambenih kompanija, europske autoindustrije i jakih regionalnih kompanija. U planu nam je uskoro pokrenuti i tri nova fonda, a sigurni smo da će ti fondovi unijeti novi duh na hrvatsko i regionalno fondovsko tržište, te dati investitorima nove i ambiciozne prilike za kvalitetnu investiciju. U okolnostima kada u bankama leži gotovo 160 milijardi kuna kapitala uz kamatu manju od jedan posto, smatramo dionički i fondovski segment vrlo pogodnim za aktiviranje tog kapitala uz korist za sve strane, i ulagače, i hrvatsku ekonomiju“, ističe Darko Kosovec, predsjednik Uprave Global Investa.

Više o Global Investu možete naći na: www.globalinvest.hr

Nagrada za najbolji otvoreni investicijski fond

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.