Advent u Zagrebu

Umjetnošću protiv konzumerizma: Otvoren sajam umjetničkih predmeta “Artomat”

Maja Hrgović

Foto: Denis Lovrović

Foto: Denis Lovrović



ZAGREB Iako Advent u Zagrebu doživljava svoj turistički i ekonomski trijumf stereotipnom »vašarskom« ponudom brze hrane i sadržajima u kojima je ključan konfekcijski komercijalni element – mnogi u Adventu ne vide puno više od nasrtljive, kaotične priredbe koja je blokirala grad. Kao pitomija, promišljenija i sadržajno kvalitetnija alternativa, u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika (HDLU) održava se, sedmu godinu zaredom, Artomat – božićni sajam na kojemu umjetnici, dizajneri i drugi kreativci na katu »Džamije« nude pomno odabrane rukotvorine, umjetnine i uporabne predmete.


Artomat je otvoren u petak navečer. U nekoliko dana od otvorenja, posjetili smo ga dvaput – i oba puta naišli na pristojan broj posjetitelja. Obilazak štandova nije nimalo nalik na uobičajeni šoping: svaki je štand mala vizualno dojmljiva galerija u kojoj možete zastati, popričati s umjetnicima o strasti s kojom stvaraju inventivne dekoracije, nakit, odjeću…


Dobar primjer različite prirode Adventa u centru i Artomata nalazi se na vrhu stepenica koje vode u galeriju PM. Umjesto precijenjenih fritula od 20 kuna, tamo se, na štandu umjetnice Maje Marković, nude pekarski proizvodi za koje kažu da su bez premca u Zagrebu. Njezin je izlet u pekarstvo već postao prepoznat brend: štand se zove »Maja i kruh«, a zanimljiva je i priča iza njega. Kao sve više umjetnika u Hrvatskoj, koji ne uspijevaju preživjeti od posla za koji su se školovali (a baš je ovoj temi bio posvećen nedavno završen Salon mladih u HDLU-u), Maja Marković se prekvalificirala za pekaricu – i dobro joj ide.




– Kao umjetnica ne mogu pobjeći od romantičnog gledanja na biznis i poduzetništvo, pa tako svaki kruh koji napravim doživljavam kao objekt koji ima umjetničku vrijednost, kaže ova diplomirana slikarica.


Zdjele od gline, tanjuri od debla masline, ručno tkani dizajnerski šalovi, šivane tekstilne naprtnjače i avangardni ruksaci od umjetne kože i krzna, lusteri, haljine, prstenje, fotografije (Petra Mrša i Ana Opalić nude svoje fotografske radove po cijeni od stotinjak kuna), narukvice, vaze… – to je dio ponude na Artomatu. Mogu se kupiti i umjetničke slike na zajedničkom štandu članova HDLU-u. Rasvjetna tijela brenda Light Job, napravljena od cementa i kabla, stoje nekoliko stotina kuna. Za cijene se ne može baš reći da su popularne.


Autorice brenda Woodoir prodaju ogrlice s drvenim privjescima za 200 i više kuna. Pamučna majica na štandu brenda Krug stoji 390 kuna. Platnena torba s naramenicama od špage, kakva se na e-bayu može kupiti za nekoliko dolara, stoji 400 kuna. Ipak, ovo su unikati i oni koji su spremni platiti više, rade to zato što cijene uloženi rad, vrijeme i ljubav.


Hit Artomata su, čini se, Glavatari. To su trofejne glave rogatih životinja koje lovci vole stavljati na zid. Samo, ovi »glavatari« napravljeni su od isključivo recikliranih materijala, umjesto rogova imaju grane, veći stoje oko 400 kuna, a radi ih Ana Grzunov. U ponudi ima i šljokičastih jednoroga. Artomat je otvoren do 23. prosinca, a osim na sajam, ulaz je besplatan i na popratni program koji čine kreativne radionice i koncerti.