Talijanski bariton

Lucio Gallo: U svijetu jazza najveći pjevač je – Sinatra

Kim Cuculić

Operu nisam volio do 21. godine – Lucio Gallo /  Foto HNK Ivan Zajc

Operu nisam volio do 21. godine – Lucio Gallo / Foto HNK Ivan Zajc

LucioGallo nastupit će sutra sa sopranisticom Sumi Jo na koncertu »The Best of Opera« u Opatiji, a u petak s programom »Tribute to Frank Sinatra« na zatvaranju Riječkih ljetnih noći u Rijeci



Talijanski bariton Lucio Gallo nastupit će sutra na koncertu »The Best of Opera« na Ljetnoj pozornici u Opatiji, a zatim i na zatvaranju Riječkih ljetnih noći – na Trgu Riječke rezolucije u Rijeci u petak, 22. srpnja, u 21.30 sati kad će održati koncert »Tribute to Frank Sinatra«. Koncert posvećen Sinatri prvotno je također trebao biti održan na Ljetnoj pozornici u Opatiji, ali zbog tehničkih razloga seli u Rijeku.


Lucio Gallo rođen je u Tarantu, a diplomirao je na Konzervatoriju »Giuseppe Verdi« u Torinu. Redoviti je gost vodećih svjetskih opernih kuća i koncertnih dvorana kao što su Metropolitan u New Yorku, San Francisco Opera, Wiener Staatsoper, Konzerthaus i Musikverein u Beču, Covent Garden u Londonu, Philharmonic Orchestra i Deutsche Oper u Berlinu, Salzburg festival, Teatro alla Scala u Milanu, operne kuće u Hamburgu, Zürichu, Bruxellesu, Pesaru, Torinu, Rimu, Bologni i drugdje.


Radio je sa značajnim dirigentima kao što su Abbado, Barenboim, Chailly, Davis, Gardiner, Gatti, Gavazzeni, Haitink, Harnoncourt, Jurowski, Mehta, Muti, Ozawa i drugi, sa širokim repertoarom koji uključuje uloge u operama Mozarta, Rossinija, Verdija i Wagnera.




Podučava pjevanje na Accedemia musicale Pescarese, a snimao je za Deutsche Grammophon, Sony, Decca i Fonit Cetra. Uoči nastupa u Opatiji i Rijeci razgovaramo s Luciom Gallom.


Od Deep Purple do opere


Jeste li već bili u Hrvatskoj i kako se osjećate u povodu koncerata u Opatiji i Rijeci?


– Prvi put dolazim u Hrvatsku i jako sam sretan što ću upoznati ovu zemlju kroz priliku da mogu nastupiti na ova dva vrlo različita koncerta.


Prvi je koncert »The Best of Opera«, sa Sumi Jo. Što publika može očekivati?


– Mislim da publika prije svega želi slušati dobru glazbu, te iznad svega uživati u iskustvu dvoje umjetnika koji su više od 30 godina prisutni na najvećim svjetskim pozornicama.


Na koncertu »The Best of Opera« predstavit ćete se kao operni pjevač, no kako sam pročitala, u mladosti ste navodno mrzili operu, a voljeli jazz i swing. Je li to istina?


– Kad sam bio mlad moj glazbeni ukus bio je takav da sam slušao bendove kao što su Pink Floyd, Deep Purple, Premiata Forneria Marconi, Jethro Tull… Nisam volio operu sve do 21. godine, kad sam se konačno odlučio prijaviti na konzervatorij. S jazzom sam se susreo u svojoj šesnaestoj godini, zahvaljujući ploči Franka Sinatre – najljepšim muškim glasom koji je ikad postojao na svijetu.


Za audiciju na Konzervatoriju »Giuseppe Verdi« u Torinu pripremili ste Sinatrin »New York, New York«. Kako je prošla ta audicija?


– Na audiciji sam doista pjevao »New York, New York«. Većina članova prosudbene komisije nije željela pop i jazz pjevača, no osoba koja je kasnije postala moj učitelj i kojoj sam beskrajno zahvalan na širokoj umjetničkoj edukaciji – maestro Elio Battaglia – zaključio je na temelju mojeg nastupa da sam talentiran. Od 23 kandidata koji su pristupili audiciji, izabrali su samo mene.


Prve dvije godine studirao sam jedino kompozitore poput Schuberta, Schumanna, Mahlera… Bio je to učinkovit način da prijeđem na klasično pjevanje. Susret s Mozartom i njegovim velikim teatrom doveo me do spoznaje da kroz pjevanje mogu biti i glumac. Od tog trenutka počela je moja ljubav prema operi.


Raditi s najvećima


Sad ćete u Rijeci održati koncert »Tribute to Frank Sinatra«. Je li Sinatra vaš najdraži pjevač i zašto?


– Odmah sam zavolio Sinatru kao pjevača, a zatim i kao umjetnika i glumca. On je naprosto najveći pjevač koji je ikad postojao u svijetu jazza. Krasile su ga izvanredna muzikalnost, jedinstveni glas s predivnom baritonskom bojom i izvrsna dikcija.


Kako danas gledate na operu i jazz?


– Volim operu, a naravno nastavio sam voljeti i jazz. Za mene je veliki izazov pjevati na ovim različitim koncertima u Opatiji i Rijeci. Držim palčeve da oba koncerta uspiju.


Surađivali ste s velikim dirigentima. Da li neke od njih preferirate?


– Imao sam čast raditi s najvećim dirigentima, kao što su Muti, Mehta, Barenboim, Davis, Sawallisch, Harnoncourt, Haitink, Pappano i mnogi drugi. Ipak, najdraži mi je Claudio Abbado. Nakon mojeg učitelja pjevanja, Abbado je bez ikakve dileme osoba koja je promijenila moj život. Od mojeg debija u Vienna State Opera 1989. godine, s Abbadom sam aktivno surađivao petnaest godina. Hvala Claudio!


Kakvi su vam budući planovi?


– Neki od planova u budućnosti su naslovna uloga u novoj produkciji »Falstaffa« u kelnskoj Operi, zatim snimanje Gounodova »Fausta« (Valentin) za Universal, koncerti u Kanadi, »Tosca« u Sydneyju i Berlinu, pa naslovna uloga u novoj produkciji »Don Pasqualea« u Operi u Düsseldorfu i mnoge druge stvari.