Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. rujna 2019.
Plesni vokabular

"Koreo lab": Riječki balet predstavio autorske plesne predstave

»Pustinja iskušenja« Vitalija Kloka otvorila je večer koreografija / HNK Zajc
»Pustinja iskušenja« Vitalija Kloka otvorila je večer koreografija / HNK Zajc
Autor:
Objavljeno: 5. travanj 2018. u 12:21 2018-04-05T12:21:09+02:00

Tijekom jednosatnog programa u HKD-u na Sušaku predstavljene su koreografije koje potpisuju Ricardo Campos Freire, Maria del Mar Hernandez, Michele Pastorini, Hélias Tur-Dorvault i Vitalij Klok

 Pod naslovom »Koreolab« u HKD-u na Sušaku održana je večer autorskih plesnih predstava članova Baleta HNK-a Ivana pl. Zajca. Tijekom jednosatnog programa predstavljene su koreografije koje potpisuju Ricardo Campos Freire, Maria del Mar Hernandez, Michele Pastorini, Hélias Tur-Dorvault i Vitalij Klok.

Večer je otvorila koreografija »Pustinja iskušenja« Vitalija Kloka, koja je izvedbeno nešto klasičnija, ima narativnu strukturu i temelji se na metaforama pustinje i vode. Glazbu Hrvoja Puškarića uživo su izveli Hrvoje Puškarić na klaviru i Toni Kranjac na klarinetu, tekst je čitala Sendi Bakotić, a videoprojekcije osmislila je Julija Kožul. Izvođači su Hélias Tur-Durvault, Marta Voinea Čavrak, Laura Orlić i Cristina Lukanec.

Koreografija »Re Cuerda« Marie del Mar Hernandez zamišljena je kao poveznica ostalih dijelova predstave, a Maria del Mar Hernandez i Ricardo Campos Freire izveli su plesni duet bez naziva. Najcjelovitiju i najzaokruženiju koreografiju imao je Michele Pastorini. U komadu »Osjet nula« Pastorini polazi od pitanja kako bi bilo kad ne bismo više imali osjeta, osjećaja, da ne možemo čuti ili vidjeti... Koreografija je ritmički i dinamički raznolika, što dolazi do izražaja i u kontrastivnoj glazbenoj kulisi: »Passed over trail« (Raime), »Unanswered questions pour flute« (Tristan Murail), »Prismatic Error« (Porter Ricks), »Moonlight Serenade« (Glenn Miller), »Volatile« (Machine Head). Izvođači su Ricardo Campos Freire, Marta Voinea Čavrak, Nika Lilek, Maria del Mar Hernandez, Tea Rušin, Laura Orlić i Hélias Tur-Durvault.

Posljednju koreografiju »Impresije o sebi« osmislio je Ricardo Campos Freire, a izveo ju je Martin Grđan. Njeno je polazište: »Koliko dobro komuniciramo nije određeno time koliko dobro govorimo, nego time koliko nas se dobro razumije.«

U sklopu predstave »Koreolab«, HNK Ivana pl. Zajca u suradnji s Gradom Rijeka i projektom »Rijeka – Zdravi grad« organizirao je besplatne plesne radionice za djecu i odrasle.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.