"Portret majke Indije"

Vesna Krmpotić: Saznati tko si, najveći je indijski nauk

Kim Cuculić



RIJEKA » Nova knjiga Vesne Krmpotić »Portret majke Indije« predstavljena je u riječkom antikvarijatu »Ex libris«. Ova 108. knjiga autorice svojevrsna je sinteza autoričinih znanja, iskustava i ljubavi prema Indiji kao prostoru, civilizaciji i ljudima. Predstavljač knjige Igor Grbić, teoretičar i indolog, kazao je da je ovo dosad najzahtjevnija knjiga Vesne Krmpotić o Indiji. 


   – Iako je u svemu što je autorica napisala vidljiva Indija, ova je knjiga svojim oblikom i sadržajem monografija o Indiji, jedina takva kod nas. Jednu zahtjevnu i golemu zemlju kao što je Indija, Vesna Krmpotić imala je hrabrosti obraditi na jedan tako izravan način. Indija je zemlja koju je jako teško opisati. Ona uz sebe veže veliki blagoslov, dok je nekima prokletstvo, a tu je i balast indijske duhovnosti. 


   Postoje dvije vrste knjiga o Indiji – ili je to sektaška literatura koja u Indiji prepoznaje raj na Zemlji, ili je u pitanju znanstvena indološka literatura koja je često suhoparna. Za razliku od toga, Vesna je rođena s darom da Indiju iščita iz njezine duše i srca. Indija je prvenstveno stanje duše, a ne točka na zemljopisnoj karti. To je zemlja koja čovjeka nemilosrdno baca u naručje njega samoga. Indija je katalizator i ogledalo. Nekome je poželjna, a netko se u nju više nikada neće vratiti. 




   Vesna Krmpotić napisala je poetsku monografiju o Indiji. Ona koristi činjenice, ali samo da bi lakše prepoznala dušu te zemlje – osvrnuo se Igor Grbić. 


    U svom nadahnutom izlaganju Vesna Krmpotić prisjetila se svoga prvog posjeta Indiji, kad je početkom 1960-ih godina otišla u tu zemlju na specijalizaciju bengalskog jezika. 


   – Indija je zemlja koja ima skrivene pretince europske povijesti, pa tako i slavenske. Civilizacije i kulture potekle su iz Indije, ali se to prešućuje. Indija je izvorište iz kojega su mnogi došli. Mislim da je došlo vrijeme da to prestanemo ignorirati i zato sam napisala ovu knjigu, jer je Indija zapravo Majka svih civilizacija. O tome svjedoči i jezik. I moje ime Vesna potječe iz sanskrta, a i neki likovi Ivane Brlić-Mažuranić imaju sanskrtska imena. 


   Saznati tko si, najveći je indijski nauk. Indija je čudesna zemlja koje se ne treba bojati – samo su naglasci iz obraćanja Vesne Krmpotić brojnoj riječkoj publici, kojoj je autorica pročitala i nekoliko priča koje je uvrstila u svoje udžbenike o ljudskim vrijednostima. 


   Predstavljanje u Rijeci organizirao je riječki ogranak Hrvatskog društva pisaca, a knjiga je objavljena u izdanju »Profila«.