Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. rujna 2019.
Književna večer u Triblju

Teofil Pančić protiv kulturološkog primitivizma

Teofil Pančić i Anne-Kathrin Godec / Foto Franjo DERANJA
Teofil Pančić i Anne-Kathrin Godec / Foto Franjo DERANJA
Autor:
Objavljeno: 4. kolovoz 2014. u 8:33 2014-08-04T08:33:53+02:00

Priznajem administrativne granice između samostalnih država, one su politička i povijesna činjenica, kojom prečesto manipuliraju neki političari, ali se protivim barijerama kulturološkog primitivizma – rekao je Pančić, koji je nakon Skoplja gdje je rođen stjecajem okolnosti, proživio svoje najznačajnije formativne godine u Zagrebu

TRIBALJ Snježana Kordić napisala je – ne želim pretjerivati, ali tvrdim – jednu od najznačajnijih knjiga što je na ovim prostorima objavljena u posljednjih deset godina – rekao je, među ostalim, Teofil Pančić (Skoplje 1965), pisac, novinar, esejist i kolumnist u srpskom tjedniku »Vreme« i na više portala što djeluju na medijskom prostoru bivše države, gostujući na književnoj večeri u tribaljskom etno-hotelu »Balatura«. 
  

– U knjizi »Jezik i nacionalizam« ona ne otkriva ništa novo, već ponavlja dobro poznate stavove i činjenice da je jezik kojim govorimo i pišemo na književnom standardu i koji svi razumijemo kulturološko-lingvistička činjenica sa 16 naziva i 43 narječja. Objavio sam 18 knjiga i sve su na latinici, ali mi je zbog stanovite i moguće nelojalne konkurencije na tržištu, gdje su knjige s područja Srbije znatno jeftinije sa svojim cijenama od ovih u Hrvatskoj, savjetovano da – kada već ne postoje druge mogućnosti stvaranja razlika i barijera – barem ovu najnoviju otisnem na – ćirilici! Priznajem administrativne granice između samostalnih država, one su politička i povijesna činjenica, kojom prečesto manipuliraju neki političari, ali se protivim barijerama kulturološkog primitivizma – rekao je Pančić, koji je nakon Skoplja gdje je rođen stjecajem okolnosti, proživio svoje najznačajnije formativne godine u Zagrebu.

Do 26. godine živio u nekadašnjoj Aleji Viktora Bubnja u Novom Zagrebu, pa je kolumne iz tog razdoblja objedinio u knjizi pod tim naslovom i objavio u nalkadi »Ljevak«.

   Pančić je kritičar i kolumnist koji je pronosio glas o hrvatskoj beletristici kada se te knjige nisu mogle naći u izlozima knjižara u Srbiji. Naglašava da je i on bio proskribiran s javnih medija u Srbiji, posebice s tv-ekrana. 
 

  – Na taj način Milošević mi je spasio život, jer me ljudi u tom vremenu nisu mogli vidjeti i čuti moje stavove! Kasnije je Pančić imao problema, doživio napade i fizičke napade, i to od mladih i nadobudnih »navijača« koji zapravo »uopće ne čitaju, pa tako niti ne poznaju moje tekstove i moje stavove, ali recimo da znaju kako u njima nešto nije u skladu s njihovim svjetonazorom«! 

   Teofil Pančić ostvario je i niz audio-kolumni u programu Hrvatskog radija i te tekstove objavio u knjizi »Gost iz galaksije« te nastavio objavljivati na portalu »Autografa«. Kroz književnu večer vodila je vlasnica »Balature« Anne-Kathrin Godec.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.