Petak, 27. studenog 2015.
Festival u Gaeti

Predragu Matvejeviću međunarodna nagrada za životno djelo o moru

Predrag Matvejević
Predrag Matvejević
Autor: Svjetlana Hribar
Objavljeno: 1. svibnja 2012. u 11:05

Predrag Matvejević , hrvatski pisac  i publicist, profesor emeritus  rimskog sveučilišta La Sapienza, dobitnik je nagrade za životno djelo na Prvome međunarodnom festivalu izdavača na temu o moru, održanome  u talijanskom gradu Gaeta  na Tirenskome moru. Izložba knjiga o moru otvorena je na školskom brodu Giorgio Cini, gdje je priređen i skup na istu temu.

Žiri, kojemu je na čelu bio istaknuti dokumentarist i ambijentalist Folco Quillici , nagradio je Matvejevića kao paradigmatskog pisca o moru, kao autora ponajprije Mediteranskog brevijara, knjige o Sredozemlju koja je hit u šezdesetak zemalja, prevedena na  23 jezika.

Samo u Italiji "Mediteranski brevijar"  prodan je u gotovo 400.000 primjeraka, što je Matvejeviću priskrbilo golemu popularnost kod čitateljske publike. U Gaeti je osim Matvejevića, nagrađen milanski izdavač Mursia, čija je Morska biblioteka  najbolja u svome žanru u Europi, te Alberto Cavanna , brodograditelj, pisac i slikar.

Komentari

2
Morate biti prijavljeni ako želite ostaviti komentar. Prijavi se / Registriraj se
 • paper
  paper   Objavljeno: 17. svibnja 2012. u 23:54

  A što reće nego da je tvoj komentar ili tzv. "mišljenje" (ustvari hrpa bezveznih i bezobraznih difamacija) čak daleko ispod mediokritetskog

 • schopenhauer
  schopenhauer   Objavljeno: 2. svibnja 2012. u 12:30

  Predrag Matvejević je paradigma postmodernog balkanskog mediokriteta koje je pokojni srpski filozof Nikola Milošević, jedan od rijetkih intelektualaca koji je na ovim trusnim balkanskim područjima razobličavao dogme komunističkih pravovjernika u koje spadao i Matvejević , nazvao jednostavno: NEOTITIOISTIMA.

  Naime,ovakvi komformisti i kavijar ljevičari koji zapravo nisu nikad imali ništa zajedničko s ljevicom jer su uvijek bili poželjni u svim vladajućih strukturama u kojima ovakvi medijski izfabricirani mainsteam „inženjeri duša“ uvijek igraju prljavu ulogu glasnogovornika Kominterne, Novog svjetskog poretka, Jugoslavenstva itd.., tako da nije čudo što se Peđa solidarizirao s okupacijom Libije i masakrom nesretnog Gadafija kada se zna da je samo Francuskoj i Engleskoj slomom Libije oprošteno 200 milijardi dolara duga koje su te dvije bivše imperijalne sile dugovale Libijskom narodu. O današnjoj pljački nafte u suradnji s ukroćenim i korumpiranim plemenskim razbojnicima, da i ne govorimo.

  Peđina mediokretski roman se dobro prodaavo upravo zato jer on i pogađa ukus masovne ili popularne kulture, kojoj je ovaj mediokritet sa svojim dobrim vezama s talijanskim pseudo ljevičarima koji jedni drugima dijele nagrade šakom i kapom, uvijek i pripadao. Nesretni Peđa je politički vrludao, lutao „bespućima balkanske zbiljnosti“ kao nepopravljivi jugoid ne shvaćajući da se ta smiješna tvorevina Jugoslavija nastala u masonskim ložama europskih probisvijeta i u službi krupnoga kapitala. U međuvremenu je, politički potpuno nepismen, bez ikakve filozofske refleksije jer naprosto o filozofiji nikad nije imao pojma kao jedan beznačajni literat, trajno osramotio Krležu u poluizmišljenim dijalozima s Krležom gdje Matvejević prikazuje Krležu kao najobičnijeg brbljavca kojemu su očito potpuno nepoznati temeljni pojmovi iz filozofije, politologije pa čak i povijesti interpretirane po ukusu komunističke nomenklature. Druga Matvejevićeva knjiga „Jugoslavenstvo danas“ , bila je i ostala najobičnije propagandno djelo u službi velikosrpske hegemonije, čak i po mišljenju većine liberalnih srpskih intelektualaca. Nakon toga je ovaj mediokritet i društveno-politički bogalj osamdesetih godina denuncirao svoje kolege u „Oku“ , biltenu komunističkih pravovjernika, što je nastavio i vani za vrijeme barbarske velikosrpske agresije koju su pripremili baš Matvejević i njegovi dogmatici permanetnom duhovnom i fizičkom represijom prema svima koji se nisu vjerovali u parolu: I poslije Tita, Tito, neprirodno potiskujući nacionalizam koji je nakon toga doslovno eksplodirao baš zahvaljujući Matvejeviću i njegovim jugoidima koji su na taj način opravdavali svoj smisao postojanja parazitirajući na račun tog degeneriranog režima zajedno s dogmaticima i hardlinerima iz zločinačke i velikosrpske JNA.