Zašto psujem

Nova knjiga Vedrane Rudan: Duhoviti performans autorice britka pera

Svjetlana Hribar

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

Urednik Drago Glamuzina htio je »na dugo i na široko«, ali ga je Vedrana Rudan ubrzo uhvatila »u đir«



RIJEKA U antikvarijatu-knjižari Ex libris, koja redovito predstavlja nova i zanimljiva izdanja hrvatskih nakladnika, sinoć je u nazočnosti brojne publike bilo riječi o najnovijoj knjizi Vedrane Rudan »Zašto psujem«, što je objavljena u izdanju VBZ-a. Po ustaljenom protokolu, riječ je u ime nakladnika uzeo Drago Glamuzina koji je želio riječku kulturnu scenu predstaviti provokativnom i zanimljivom izdavačkim kućama, namjeravajući iz šireg preći u »uži kontekst« – na pisanje Vedrane Rudan. No autorica  nije bila spremna na duge uvode.


Podržana odobravanjem iz publike uzela je najprije »u đir« Glamuzinu, a onda i poneke iz publike, zabavljajući auditorij u svom poznatom i prepoznatljivom stilu.


Glamuzina se nije pokazao doraslim spisateljičinom performansu – on se, doduše, pokušavao boriti nudeći kao šlagvort Vedrani Rudan naslove poglavlja njene knjige. No ona je vodila večer smjerom koji je zacrtala i – nije se dala omesti!




Daleko bolje od izdavača držale su se osobe iz publike – spremne na verbalnu igru one su se dale isprovocirati, ali su i provocirale, a za nagradu su dobile knjigu »Zašto psujem«, ili šalicu s izrekom Vedrane Rudan: »Djeca su bezuvjetna ljubav i doživotna robija!«