Dobitnici književne nagrade

Nagrada “Gervais” Željku Špoljaru i Nikoli Kraljiću

Kim Cuculić

"Nagrađeni roman »Štakorbar« Željka Špoljara rekontekstualizira i resemantizira klasične motive putovanja, pripadnosti, očinstva i njihov odnos prema subjektivnosti i zajednici, postavlja pitanje o društvenom položaju književnosti, istražuje kako književnost može postavljati političke probleme, a da se ne obaveže na već definirane ideološke pozicije i svjetonazor. Naslov romana naziv je za ilegalnu birtiju na zagrebačkoj periferiji",  osvrnuo se dr. sc. Aleksandar Mijatović



RIJEKA Autor Željko Špoljar iz Zagreba dobitnik je književne nagrade »Drago Gervais« u kategoriji najboljeg neobjavljenog književnog djela »Štakorbar«, dok je Nikola Kraljić nagrađen za zbirku pjesama »Barka na vezu« u kategoriji najboljeg objavljenog književnog djela na nekom od idioma čakavskog narječja u periodu od 2011. do 2012. godine.


Tako je odlučilo prosudbeno povjerenstvo koje je ove godine radilo u sastavu: dr.sc. Aleksandar Mijatović, dr.sc. Elis Deghenghi Olujić, Davor Mandić, Gordan Nuhanović i dr.sc. Nikola Petković.


Nagrada se dodjeljuje autorima i iznosi 20.000 kuna, a neobjavljeno djelo stječe pravo objavljivanja na teret proračunskih sredstava Grada Rijeke.




Izdavač nagrađenih neobjavljenih rukopisa do sad je bio Izdavački centar Rijeka, koji se našao u velikim problemima, a na pitanje tko će biti izdavač pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar u ovom trenutku nije mogao dati precizan odgovor.


Prema riječima Gorane Tuškan Mihočić, ravnateljice Gradske knjižnice Rijeka i članice odbora za dodjelu nagrade, na ovogodišnji natječaj stigao je 101 rad, što je najveći odaziv od 2005. godine. Bili su zastupljeni proza, poezija i drama, a najviše je bilo proznih tekstova. Predsjednik prosudbenog povjerenstva dr.sc. Aleksandar Mijatović istaknuo je da su u uži izbor izdvojeni zanimljivi autori koji ne tvore mainstream hrvatske književne produkcije, već joj predstavljaju svojevrsnu alternativu.


– Nagrađeni roman »Štakorbar« Željka Špoljara rekontekstualizira i resemantizira klasične motive putovanja, pripadnosti, očinstva i njihov odnos prema subjektivnosti i zajednici, postavlja pitanje o društvenom položaju književnosti, istražuje kako književnost može postavljati političke probleme, a da se ne obaveže na već definirane ideološke pozicije i svjetonazor. Naslov romana naziv je za ilegalnu birtiju na zagrebačkoj periferiji – osvrnuo se Aleksandar Mijatović.


Zbirka pjesama »Barka na vezu« Nikole Kraljića objavljena je u izdanju Naklade Lukom i Centra za kulturu Općine Omišalj, a prema riječima Davora Mandića radi se o autoru koji još uvijek ima što reći i koji je čakavskom idiomu dao notu univerzalnosti. U obrazloženju dr.sc. Nikole Petkovića piše da je Kraljić kapetan sinteze, istovremeno i zavičajac i univerzalac, i štokavac i čakavac, i filozof i psiholog.


Željko Špoljar (1975) zagrebački je književnik i novinar. Objavio je zbirke priča »Teškoće pri gutanju« i »Moj brat Felix Krull«, a u koautorstvu s Kristijanom Vujičićem fikcionalizirani vodič »Welcome to Croatia« koji je nagrađen »Kiklopom«. Njegov roman »Gumeni galeb« pobijedio je na natječaju osječkog Ogranka Matice hrvatske. Nikola Kraljić (1930) pjesnik je, psiholog i prevoditelj. Objavio je više od 30 zbirki pjesama i višekratni je dobitnik nagrade »Drago Gervais«.


Pored nagrađenih radova, prosudbeno povjerenstvo izdvojilo je i pohvalilo još nekoliko radova, što je preporuka za objavljivanje. To su rukopisi »Obrubljivanje Veronikina rupca« Božice Brkan, »Nordijski čvor« Denisa Peričića, »Bajka o divovima« Diane Rosandić, »Srebrna nit« Dorotee Racz, »Priča o ribi« Ivane Gospodnetić i »Moderna romansa« Roberta Injaca.


Svečanost dodjele nagrada »Drago Gervais« bit će 25. listopada u vijećnici Grada Rijeke.