Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 30° 2
Sutra: 30° 30° 2
21. srpnja 2019.
Dobra vijest za fanove

Murakamijeve priče u obliku mobilne aplikacije

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 10. siječanj 2013. u 16:55 2013-01-10T16:55:24+01:00

Kako prenosi britanski The Telegraph, aplikacija omogućuje organiziranje dnevnog rasporeda i istodobnu razmjenu omiljenih Murakamijevih citata putem elektroničke pošte, te na društvenim mrežama Facebook i Twitter

ZAGREB – Japanski književnik Haruki Murakami svoj rođendan 12. siječnja proslavit će pokretanjem nove mobilne aplikacije koja će obožavateljima njegova duhovita nadrealizma »omogućiti život u autorovu svijetu fikcije« često usmjerene na teme otuđenja i usamljenosti.

Nakladnik Vintage Books i tvrtka Aimer Media koja se bavi razvijanjem novih modela izdavaštva u obliku aplikacija za mobilne uređaje stvorili su posebnu aplikaciju-rokovnik koja sadrži šest ekskluzivnih novih priča toga japanskoga pisca, te odabrane odlomke iz njegovih 13 ranijih naslova i najnovijeg romana »1Q84«.

Kako prenosi britanski The Telegraph, aplikacija omogućuje organiziranje dnevnog rasporeda i istodobnu razmjenu omiljenih Murakamijevih citata putem elektroničke pošte, te na društvenim mrežama Facebook i Twitter.

Rokovnik upotpunjuju citati i slike – primjerice, uz stranicu za nedjelju 31. ožujka nalazi se citat iz romana »Norveška šuma«, odnosno, odlomak pisma iz romana datiranog s nadnevkom 31. ožujka.

Osim kao poklon Murakamijevim fanovima diljem svijeta, organizatori su virtualnim rokovnikom željeli privući nove čitatelje u autorov svijet mašte. »Namijenjen je u prvome redu obožavateljima, no nadamo se da ćemo na taj način i nove čitatelje uvući u Murakamijev literarni svijet i to na dnevnoj bazi«, kazao je Dan Franklin iz tvrtke Aimer Media.

Murakami je jedan od najpopularnijih suvremenih japanskih pisaca. Njegov roman »Norveška šuma« samo je u Japanu prodan u više od četiri milijuna primjeraka. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima međunarodne književne nagrade Franz Kafka i nagrade Jerusalem Prize koja se dodjeljuje književnicima koji se u svojim djelima bave temama slobode pojedinca unutar društva.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka