RIječki sajam knjiga

Kreće Bookfest: Knjige po najpovoljnijim cijenama u centru grada

Davor Mandić

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić



RIJEKA Šesti međunarodni sajam knjiga Bookfest Rijeka počinje danas svečanim otvorenjem u podne u šatoru na Trgu 111. Brigade HV-a, a održavat će se do 10. listopada, dok će programski dio biti upriličen u Narodnoj čitaonici i u središnjem odjelu GKR-a u Filodrammatici.


Najavljeno je to na jučerašnjoj konferenciji za novinare na kojoj su govorili organizatori Sajma iz Strukovne skupine nakladnika HGK – ŽK Rijeka predsjednik Valter Lisica i član Vijeća Leonardo Marušić, uz tehničkog organizatora Sinišu Grgantova, direktora Klik marketinga.


Lisica je govorio o poteškoćama u svijetu izdavaštva i statistici koja ni nacionalno ni lokalno ne ide nikome u prilog, no objavio je i da se od Bookfesta ne odustaje. Iako je ovogodišnje izdanje nešto skromnije, zato što se moralo odustati od proljetnog termina zbog nemogućnosti postizanja dogovora oko lokacije sajma, manifestacija je prijavljena za potporu Ministarstva kulture pa se Lisica nada da bi sljedeće godine mogla biti veća.




Što se sajma ove godine tiče, Lisica ističe da će cijene knjiga biti najniže što mogu biti, budući da ih prodaju izdavači, a ne preprodavači, a osim domaćih izdavača bit će i gostiju iz Mađarske, Srbije, Italije i Bosne i Hercegovine. U programskom dijelu bit će tri događanja. Danas u 18 sati Narodna čitaonica ugostit će Fluminate, riječku sedmeročlanu književnu skupinu koja je nedavno objavila postmodernistički fantastički roman »Flumen obscura«. U srijedu u središnjem odjelu GKR-a u Filodrammatici u 18,30 sati bit će razgovor s kolumnisticom Ivanom Grabar »Bez dlake na jeziku – chicklit kojeg vole i muškarci«, a u petak u 18 sati razgovor o knjizi »Bogumili su vječni« Vinka Mičetića. Razgovore će moderirati Vedrana Lisica.


Organizatori Bookfesta najavljuju da je ulaz na sajam, kao i na programe besplatan, a prodajni dio bit će otvoren od 9 do 20 sati svakog dana od 6. do 10. listopada.