Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Priznanje iz Rusije

Akademiku Luki Paljetku Puškinova medalja

Foto L. Černjul
Foto L. Černjul
Autor:
Objavljeno: 11. rujan 2013. u 16:27 2013-09-11T16:27:50+02:00

Hrvatski pjesnik, akademik Luko Paljetak nagrađen je Puškinovom medaljom »Revnitelju prosvjete« koju mu je u povodu 70. rođendana dodijelila Akademija ruske književnosti, objavila je danas Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)

ZAGREB – Hrvatski pjesnik, akademik Luko Paljetak nagrađen je Puškinovom medaljom »Revnitelju prosvjete« koju mu je u povodu 70. rođendana dodijelila Akademija ruske književnosti, objavila je danas Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU).

HAZU navodi kako se u odluci Predsjedništva Akademije ruske književnosti akademiku Paljetku dodjeljuje medalja u znak priznanja za njegov istaknuti umjetnički doprinos suvremenoj europskoj kulturi te za aktivno sudjelovanje u rusko-hrvatskoj kulturnoj suradnji.

Ruska akademija književnosti je savez ruskih književnika i kulturnih djelatnika koji se smatra sljednikom Ruske akademije koju je 1783. osnovala carica Katarina Velika. Akademik Paljetak prvi je stranac koji je 2011. godine, zajedno s talijanskim književnikom Umbertom Ecom, poglašen njezinim članom.

Akademik Luko Paljetak rodio se 19. kolovoza 1943. u Dubrovniku. Studij hrvatskoga i engleskog jezika i književnosti završio je na Filozofskom fakultetu u Zadru, a doktorirao je 1992. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Redoviti član HAZU postao je 1997. Od 1978. radi kao glavni urednik časopisa »Dubrovnik« koji izdaje Matica hrvatska Dubrovnik. Dopisni je član Slovenske akademije znanosti i umjetnosti. Autor je više od 20 zbirki pjesama te knjiga prijevoda s engleskoga, francuskoga i slovenskog jezika. Za svoj rad dobio je više od 30 nagrada i priznanja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.