Kolaž bajki

Zimska fantazija u kazalištu: U “Zajcu” izvedena predstava “Snježna bajka”

Kim Cuculić

Pod dirigentskim vodstvom Igora Vlajnića, izveden je kolaž motiva popularnih bajki kao što su »Snježna kraljica«, »Snjeguljica i sedam patuljaka«, »Trnoružica«... Kraljevnu i kraljevića utjelovili su Vanja Zelčić i Saša Matovina



RIJEKA Uoči božićnih blagdana kreativni tim »Zajc« pripremio je prigodnu predstavu »Snježna bajka«, namijenjenu u prvom redu djeci. Kroz ovu »glazbeno-plesnu, operno-dramsku, hrvatsko-talijansku, primorsko-goransku zimsku fantaziju« ispričana je scenska bajka o odbjegloj kraljevni ledenog dodira. Ona je još kao mala djevojčica pobjegla u šumu, a osim čitavog njenog kraljevstva pomogla ju je pronaći i publika. Kad je kraljevna konačno i pronađena, a utjelovila ju je Vanja Zelčić, u priču je upleten i jedan kraljević kojega tumači Saša Matovina.


Bajkovitom ugođaju pridonijele su i neizostavne vile, u simpatičnim interpretacijama Olge Šober, Mirelle Toić Katarinčić i Leonore Surian. Kraljevićeve pomagače igraju Slavko Sekulić i Sergej Kiselev, dok su rudare i dvorjane utjelovili članovi zbora riječke Opere. Pod dirigentskim vodstvom Igora Vlajnića, izveden je kolaž motiva popularnih bajki kao što su »Snježna kraljica«, »Snjeguljica i sedam patuljaka«, »Trnoružica« i drugih. Također su se izmjenjivali kratki dijalozi i svima poznati songovi i arije: »Tiha noć«, »Heigh Ho«, »Ding Dong« i, naravno, »Zvončići« koje su mališani u gledalištu sami otpjevali.


Predstava je i inače zamišljena u interakciji s najmlađim posjetiteljima, koji su ispunili parter i lože riječkog HNK-a. Na njima blizak način uvedeni su u magični svijet kazališta, opere i omiljenih bajki što se generacijama čitaju pred spavanje. Na kraju je, kao iznenađenje, po gledalištu zasipio scenski »snijeg«, a izvođači su malu publiku darivali slatkišima. Dodajmo i da je dramaturginja predstave Nataša Antulov, a maštovite kostime iz fundusa riječkog Kazališta odabrala je Manuela Paladin Šabanović.