Priznanje

Talijani riječku “Toscu” uvrstili među najbolje glazbene događaje prošle godine

Kim Cuculić

Foto Dražen Šokčević

Foto Dražen Šokčević



RIJEKA – Riječka »Tosca« uvrštena je među najbolje glazbene događaje 2019. godine prema izboru uredništva specijaliziranog talijanskog web magazina Operaclick.com. »Tosca« je na popis najboljih na svijetu dospjela u konkurenciji s više od 600 glazbenih događaja. Kritičari magazina Operaclick.com pratili su glazbena događanja, opere i koncerte širom svijeta, od Melbourna do Pariza, od Beča i Salzburga sve do Omana. Zahvaljujući tome, riječka se »Tosca« našla u društvu s produkcijama najboljih na svijetu kao što su primjerice milanska La Scala ili njujorška Metropolitan Opera.


Jedna od najboljih prošlogodišnjih opernih produkcija, »Tosca« Giacoma Puccinija u dramaturgiji i režiji Marina Blaževića, a pod ravnanjem maestra Kallea Kuusave, na pozornicu »Zajca« vraća se uskoro, a izvedbe su na programu 27. i 29. siječnja. Predstava je oduševila kritičarku Operaclika Rossanu Paglia, koja je napisala opširan osvrt.


A kad je riječ o međunarodnim uspjesima riječke Opere i riječkih opernih solista, operni prvaci Anamarija Knego i Aljaž Farasin na Silvestrovo su uspješno nastupili u glavnim ulogama na premijeri Puccinijeve opere »La Boheme« u finskoj Jyväskylän Operi, a svoje će uloge tumačiti i u repriznim izvedbama sve do 24. siječnja. Uspjeh je ostvarila i Kristina Kolar, koja je nedavno pjevala naslovnu ulogu u Puccinijevoj operi »Turandot« na otvorenju operne sezone u Teatru »Giuseppe Verdi« u Trstu. I riječki bas Slavko Sekulić također uskoro kreće na gostovanja, a pjevat će ulogu Jacopa Fiesca u Verdijevoj operi »Simon Boccanegra« u opernim kućama Graza i Maribora.