Ovaj tjedan dva koncerta

Svečanost glazbe u HNK Ivana pl. Zajca

Svjetlana Hribar

Na dva koncerta koji su sutra i u subotu na programu »Zajca« predstavit će se gost-dirigent, finski maestro Ville Matvejeff i solist, Riječanin Marco Graziani na violini, a potom i operni solisti s velikim inozemnim karijerama – Dunja Vejzović, Vlatka Oršanić i Giorgio Surian – koji će nastupiti zajedno sa svojim ponajboljim studentima



RIJEKA  Dovođenjem istaknutih umjetnika u Rijeku – kako onih koji su odavde krenuli u svijet, tako i onih koji u svijetu već imaju etablirano mjesto i karijere a žele surađivati s riječkim kazalištem – očekujemo pomake u kvaliteti repertoara i izvedaba – rekao je Oliver Frljić, intendant riječkog kazališta, pozdravljajući njihove sudionike i najavljujući dva koncerta koji će se ovog tjedna održati na sceni matične kuće, a kojima će se predstaviti gost-dirigent sezone, finski maestro Ville Matvejeff i solist na prvom koncertu, Riječanin Marco Graziani (u srijedu, 26. studenog), a potom (u subotu, 29. studenog) i hrvatski operni solisti s velikim inozemnim karijerama – Dunja Vejzović, Vlatka Oršanić i Giorgio Surian, koji će nastupiti na koncertu zajedno sa svojim ponajboljim studentima.


   – Ovaj je tjedan važan za riječku Operu – njen glazbeno-scenski i simfonijski segment – jer dva koncerta koja su na pogramu predstavljaju četiri smjernice rada koje smo najavili. Čim smo postavljeni na čelo riječkog kazališta otvorili smo komunikaciju s Giorgiom Surianom, koji je pristao biti počasnim članom, a presretni smo što je imenovan nacionalnim prvakom i kao takav je ušao i u angažman kuće, rekao je Marin Blažević, ravnatelj riječke Opere, ističući da Girogio Surian prezentira master-dimenziju programa nove Uprave.   


U subotu, 29.studenoga (u 20 sati) pod dirigentskim vodstvom Ville Matvejeffa, na sceni riječkog kazališta priređuje se gala koncert mladih opernih solista pod naslovom »Nova generacija«. Predvođeni svojim uglednim profesorima – Dunjom Vejzović, Vlatkom Oršanić i Giorgiom Surianom – uz orkestar riječke Opere nastupit će sopranistica Iliana Korać, mezzosopranistica Ivana Srbljan, tenor Bože Jurić Pešić, bariton Leon Košavić, bas Luka Ortar i tenor Sebastian Podbregar. Predstavit će se arijama i duetima, a s njima će nastupiti i njihovi profesori.    Prihod od ulaznica namijenjen je pokretanju Međunarodnog natjecanja mladih pjevača »Zinka Kunc Milanov« u Rijeci.


Iskustvo i mladost


– Ako je maestro Surian iskustvo, onda je nova članica naše Opere – Ivana Srbljan – predstavnica mladosti, a naša je odrednica angažirati što veći broj mladih solista. Gost-dirigent, mladi ali iskusni i svestrani finski umjetnik Ville Matvejeff, je ona odrednica koja se zalaže za internacionalizaciju riječkog programa, a Marco Graziani – Riječanin koji djeluje u Zagrebu ali se rado odaziva pozivima iz svoje sredine – ona je nužna poveznica s umjetnicima iz Rijeke koje želimo vratiti ovom kazalištu ili im omogućiti učestalo nastupanje – zaključio je Blažević.    – Za mene je koncert koji nam predstoji ne samo važan, već i prava svečanost, rekao je Giorgio Surian i nastavio: Vraćam se u angažman kuće s čije sam scene krenuo u svijet. Zahvalan sam svima koji su mi to omogućili i nadam se da neću razočarati, već ću svojom zrelošću i iskustvom pridonijeti kvaliteti opernih izvedaba, ali i radu mlađih kolega. Sretan sam što će publika čuti i moje studente, kojima se ponosim.     Ovo kazalište je moja ljubav, a scena je moja strast. Kad to ima odjeka kod publike, posebno me motivira, jer publika je »glavni glumac« u našim predstavama – rekao je Surian.   

Marco Graziani, violinist čija karijera nadilazi granice prostora u kojem djeluje, izjavio je da je sretan zbog ponovne mogućnosti nastupa pred svojom publikom:


   – U Rijeci sam rođen i tu sam napravio svoje prve korake kao violinist. Sa 17 godina upisao sam se na Akademiju u Zagrebu i na prvoj godini svirao Prvi koncert za violinu Sergeja Prokofjeva, pod dirigentskim vodstvom Vjekoslava Šuteja, s Zagrebačkom filharmonijom. Za tu sam izvedbu dobio nagradu »Stjepan Šulek« i od tada nisam svirao taj koncert.    Sretan sam što ću svoje umijeće predstaviti riječkoj publici koja me uvijek podržavala. Smatram da je velika stvar ovo inzistiranje Uprave na povezivanju s umjetnicima Riječanima – karijeri našeg proslavljenog bas-baritona Giorgija Suriana divim se od djetinjstva i čast mi je što i ja imam priliku pridonijeti programu našeg teatra.   

Potencijal koji treba razvijati


Finski dirigent, skladatelj i pijanist Ville Matvejeff govorio je o radu s orkestrom i dobroj atmosferi koja vlada u kući:     – Posebno me raduje kad vidim da se umjetnici, potekli iz ovog grada, tako rado vraćaju – to je rijetko u svijetu, jer oni koji uspiju u većim sredinama najčešće zanemaruju onu odakle su krenuli. Mogu vam reći da sam – nakon nagrada koje su u Finskoj osvojili pjevači Leon Košavić i Matija Meić – dobio mnogo upita za njihova profesora Giorgija Suriana. Mnogi mladi Finci bi htjeli kod njega učiti, a ja sam sretan što ćemo u Rijeci izravno surađivati. Hrvatska ima nevjerojatan broj izvrsnih pjevača i taj potencijal treba njegovati i razvijati – rekao je Matvejeff.     Konferenciju za novinare zaključio je pročelnik Odjela za kulturu grada Rijeke Ivan Šarar, demantirajući glasine da nova Uprava kazališta želi zatvoriti Operu:  

  – Ovi koncerti, kao i bogat operni program koji slijedi narednih mjeseci – s dvije operne premijere na proljeće – pravi je demanti zlih jezika. Upravo suprotno, grad želi podići nivo izvedaba i ojačati potencijale u kući, jer riječka je Opera važnija od svih nas! – zaključio je Šarar.