Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 18° 1
Sutra: 18° 18° 1
19. travnja 2019.
Koprodukcija

Riječka premijera Gounodove opere Romeo i Julija

Foto S. Drechsler
Foto S. Drechsler
Autor:
Objavljeno: 12. siječanj 2019. u 23:02 2019-01-12T23:02:54+01:00

Opera Charlesa Gounoda »Romeo i Julija« premijerno je izvedena u subotu u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, u režiji Marina Blaževića i pod dirigiranjem Paola Olmija.

Opera je postavljena u koprodukciji riječke Opere, Teatra Alighieri i Fondazione Ravenna Manifestazioni pa će nakon Rijeke gostovati u Ravenni 18 i 20. siječnja.
U glavnim ulogama nastupili su Anamarija Knego i Aljaž Farasin. U ostalim ulogama bili su Eugeniy Stanimirov, Michael Wilmering, Ivana Srbljan, Dario Bercich, Sofija Cingula. Dramaturginja i prevoditeljica libreta je Lada Čale Feldman, kostimografkinja Sandra Dekanić, oblikovatelj svjetla i scenograf Alan Vukelić a koreografkinja i autorica scenskog pokreta Mila Čuljak.

Gounodovu operu »Romeo i Julija« izveo je tom prigodom prvi put ansambl riječke Opere. U toj inscenaciji počinje scenom u kojoj su Romeo i Julija već mrtvi, te se u nastavku govori o tome kako je do te tragedije došlo, odnosno kako su mladi ljubavnici umrli kao žrtve svojih sukobljenih obitelji i nemogućnosti ljubavi da prevlada mržnju. Scenom dominira rešetkasti kvadratni element s rasvjetnim tijelima koja pulsiraju, neprestano mijenjajući svjetlosnu sliku.
Među svim izvođačima, uključujući i zbor Opere, posebno toplo publika je pozdravila izvedbu Anamarije Knego i Aljaža Farasina.

Knego je u karijeri ostvarila niz zapaženih uloga u operama »Okretaj zavrtnja«, »Evgenij Onjegin«, »Carmen«, »Julije Cezar u Egiptu«, »Werther«, »La boheme«, »Nikola Šubić Zrinjski«. Dobitnica je Nagrade hrvatskog glumišta za najbolje ostvarenu žensku opernu ulogu 2015. (za ulogu Gospođice Jessel u »Okretaju zavrtnja«), Nagrade publike HNK Ivana pl. Zajc za najbolje ostvarenu ulogu u sezoni 2015/16. (Kleopatra u »Julije Cezar u Egiptu«) i sezone 2016/17. (Desdemona u Otellu«).
Aljaž Farasin počeo je pjevačku karijeru u slovenskoj nacionalnoj operi u Ljubljani, a otad je nastupio u brojnim važnim i naslovnim tenorskim ulogama širom Europe te u Japanu. Kao solist pojavljivao se na pozornicama raznih glazbenih manifestacija, festivala i koncerata u Sloveniji, Hrvatskoj i u drugim zemljama.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš