Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
21. veljače 2020.
Komedija

Premijera u HNK Ivana pl. Zajca: Prva izvedba Moliereovog ''Mizantropa'' u Rijeci

Foto V. Karuza
Foto V. Karuza
Autor:
Objavljeno: 24. svibanj 2017. u 22:46 2017-05-24T22:46:00+02:00

Komedija Jeana-Baptistea Poquelina Molierea »Mizantrop« premijeno je izvedena u srijedu u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci u režiji Igora Vuka Torbice, a to je bila prva izvedba uopće tog teksta u Rijeci.

U glavnoj ulozi Alcestea nastupio je Jerko Marčić, a ulogu njegove ljubavi Celimene je odigrala Katarina Bistrović Darvaš. Nastupili su još i Leon Lučev, Jasmin Mekić, Marija Tadić, Olivera Baljak, Dražen Mikulić i Davor Jureško.

Dramaturginja je Nataša Antulov, scenograf Branko Hojnik a kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović.

»Mizantrop« se bavi pitanjem koliko je ekstremno istinoljublje i otvoreno iznošenje vlastitih stavova i ocjena pozitivna društvena vrijednost, a koliko s druge strane može počiniti štete i onome tko se tako ponaša. Predstava je u potpunosti koncentrirana na glumce, tako da je scenografija u vidu nekoliko reflektora s jedne strane te niza činela na koje kaplju kapi stvarajući neujednačenu ritmičku podlogu, s druge strane, te nekoliko stolica.

Igor Vuk Torbica je jedan od najznačajnijih i najintresantnijih mladih redatelja u regiji. Svojim predstavama redovito pobuđuje pažnju, gdje god se izvode a dobitnik je i nekoliko vrijednih nagrada. Torbica je za dobio nagradu za režiju predstave »Hinkemann« po tekstu Ernsta Tollera i izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih na Jugoslavenskom kazališnom festivalu »Bez prevoda« u Užicu u Srbiji, a publika i stručni žiri su ocijenili da je to najbolja predstava festivala u cjelini. Na 31. Gavellinim večerima je ova predstava ponovno bila najbolja, a Torbica je dobio nagradu za režiju. »Hinekmann« je osvojio Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju dramsku predstavu a na nedavno završenom 24. Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci je Torbica osvojio nagradu za najbolju režiju, a predstava je proglašena najboljom u cjelini.

Igor Vuk Torbica je diplomirao 2013. godine na Katedri za kazališnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, a trenutno je na doktorskom studiju radi kao stručni suradnik na Odsjeku kazališna režija.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.