Opera Ivana pl. Zajca

NIKOLA ŠUBIĆ ZRINJSKI Najavljena premijera u režiji Dore Ruždjak Podolski

Kim Cuculić

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Opera »Nikola Šubić Zrinjski« Ivana pl. Zajca premijerno će biti izvedena u HNK-u Ivana pl. Zajca u srijedu, 17. listopada, u 19 sati



RIJEKA Opera »Nikola Šubić Zrinjski« Ivana pl. Zajca premijerno će biti izvedena u HNK-u Ivana pl. Zajca u srijedu, 17. listopada, u 19 sati. U Zajčevu opusu ovo djelo zauzima posebno mjesto, a njegovom prvom izvedbom u Rijeci 1946. godine ravnao je Boris Papandopulo.


Posljednja obnova »Zrinjskog« bila je 2014. u režiji Krešimira Dolenčića, a sada je režija povjerena Dori Ruždjak Podolski. Kako je kazala na konferenciji za novinare, »Nikolu Šubića Zrinjskog« postavlja iz novog rakursa.


– Bit će to moje viđenje Zajčeve opere. Smatram da je potrebno reinterpretirati baštinu, no kad je u pitanju novo »čitanje« uvijek postoji i veća mjera opreza. Postoje neki uzusi kako nešto treba i kako ne treba raditi, no to onda nije umjetnost. Mislim da imamo pravo na preispitivanje i slobodu. U ovoj reinterpretaciji »Zrinjskom« smo pristupili kao svojevrsnoj distopiji, u kojoj više ne postoji ništa osim čovjeka i borbe za komad zemlje koja još može roditi nekim plodom. Metaforički je riječ o uspostavljanju moralne vertikale u samom čovjeku. Dok je inače uvriježen naglasak na grupnim scenama, mi smo se više posvetili intimnom ozračju – osvrnula se Ruždjak Podolski. 




Naslovnu ulogu Nikole Šubića Zrinjskog pjevat će Robert Kolar, koji je kazao da se ovaj lik u predstavama koje je dosad gledao uvijek radio na herojski način, a u novom riječkom »Zrinjskom« on je i otac i herojski tip koji ima svoje strahove i dvojbe.  Zrinjskoga će pjevati i Ivan Šimatović, učenik Giorgia Suriana na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Prvotno je naslovnu ulogu trebao pjevati Surian, koji je u međuvremenu odustao, ali je zato u podjeli Giorgio Surian mlađi u ulozi Mehmeda Sokolovića. 


U ulozi Eve, žene Zrinjskoga, je Kristina Kolar koja će sada prvi put biti supruga Roberta Kolara – ne samo u životu, nego i na sceni. Kolar je kazala da ova opera pruža mnogo mogućnosti, a da joj se posebno sviđa što u ovom uprizorenju više do izražaja dolaze ženski likovi. Lovru Juranića pjevat će poznati slovenski tenor Aljaž Farasin, koji će u sljedeće dvije godine biti član ansambla riječke Opere.


Nikola Šubić Zrinski, Dora Ruždjak Podoslki, Snimio Roni BRMALJ


Nikola Šubić Zrinski, Dora Ruždjak Podoslki, Snimio Roni BRMALJ



Farasin je kazao da mu je kao Slovencu velik izazov pjevati u »Zrinjskom«, posebno i zato što se radi o starohrvatskom jeziku. Jelenu će pjevati Anamarija Knego, koja je postala prvakinja Opere u Rijeci, a u drugoj podjeli je Vanja Zelčić. Evu će izvoditi i Olga Kaminska, Juranića i Marko Fortunato, Mehmeda Sokolovića i Davor Lešić. Gašpar Alapić je Marijan Padavić, Vuka Paprutovića pjeva Martin Marić, Sulejmana Velikog pjevat će Luka Ortar i Slavko Sekulić, Sulejmanova liječnika Levija pjevaju Dario Bercich i Voljen Grbac, Mustafu Krešimir Škunca, Ali Portuka i Glasnika izvodi Darko Matijašević, a Ibrahima Beglerbega Saša Matovina. 


Izvedbama će dirigirati Ville Matvejeff i Igor Vlajnić. Ovim povodom Finac Matvejeff, koji kao stranac ravna hrvatskom operom, kaže da je fasciniran Zajcem kao riječkim i hrvatskim »Verdijem«, ali da je u glazbi »Zrinjskoga« osjetio i njemačku i mađarsku glazbenu tradiciju. Scenograf je Stefano Katunar, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, oblikovatelj svjetla Elvis Butković, a za scenski pokret zadužena je Ivana Kalc. U izvedbi sudjeluju orkestar i zbor riječke Opere. Intendant Marin Blažević i ravnatelj Opere Petar Kovačić istaknuli su da se »Zrinjski« snima za uglednu inozemnu izdavačku kuću.