Večeras premijera ''Don Quijotea''

Don Quijote i Sancho Panza među Riječanima

Kim Cuculić

Građani ovoga grada, pozivam vas da svojim tijelima branimo njegov identitet! A što je to identitet nekog grada? Vrata, zidovi, administrativna granica, ili prirodna zaštita? Je li dovoljno reći »naš grad« da bismo znali što je to što moramo braniti? Neće li onaj tko će srušiti ovo mjesto, zauvijek u nama srušiti uvjerenje o vrijednostima koje se ne mogu kupiti novcem?« – poručio je Riječanima, ispred gradske vijećnice, Don Quijote



RIJEKA Uoči večerašnje premijere predstave »Don Quijote« u HNK Ivana pl. Zajca, Don Quijote i Sancho Panza izišli su na riječko Korzo.


– Građani ovoga grada, pozivam vas da svojim tijelima branimo njegov identitet! A što je to identitet nekog grada? Vrata, zidovi, administrativna granica, ili prirodna zaštita? Je li dovoljno reći »naš grad« da bismo znali što je to što moramo braniti? Neće li onaj tko će srušiti ovo mjesto, zauvijek u nama srušiti uvjerenje o vrijednostima koje se ne mogu kupiti novcem?« – poručio je Riječanima, ispred gradske vijećnice, Don Quijote, koji je na Korzo stigao sa Sanchom Panzom, pokušavajući spriječiti rušenje drevne Trsatske gradine. A Gradina treba biti srušena zbog stjecanja profita.


Riječ je o happeningu u kojem su sudjelovali glumci Damir Orlić i Mladen Vujčić, a kojim je najavljena premijera Cervantesova »Don Quijotea« u riječkom kazalištu. U aktualiziranoj dramatizaciji i režiji Kokana Mladenovića, plemeniti i pravedni Don Quijote postaje riječki arheolog koji se pokušava boriti s novim zlim čarobnjacima i novim vjetrenjačama ljudske pohlepe i zlobe.