Zbog velikog interesa

Produženo gostovanje putujuće izložbe o dinosaurima: Divovi Patagonije u Rijeci do 26. lipnja

Andrej Petrak

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



RIJEKA Izložba Divovi Patagonije, najveća putujuća izložba o dinosaurima južne zemljine polutke, zbog iznimnog zanimanja javnosti i velikog uspjeha, nastavit će gostovanje u Rijeci sve do 26. lipnja. Organizatori su se ujedno potrudili ponedjeljkom uvesti dnevne obiteljske ulaznice po cijeni od 100 kuna.


Time će izložba, postavljena u prostoru bivšeg skladišta Exportdrva, u organizaciji Prirodoslovnog muzeja Rijeka i suorganizaciji Grada i TZ-a Rijeke, u Rijeci biti gotovo godinu dana. »Divove Patagonije« u svijetu je vidjelo više od 1,5 milijuna posjetitelja u nizu svjetskih gradova, a u Rijeci je izložbu posjetilo gotovo 20.000 posjetitelja, od toga dvostruko više djece nego odraslih.


Posjetitelje očekuju i neki novi sadržaji i pogodnosti. Pokrenut će se ciklus predavanja »Divovi patagonije«, namijenjen odrasloj publici, koja će u večernjim satima moći saznati niz zanimljivih informacija iz svijeta dinosaura, paleontologije i prirodnih znanosti, prirodnih obilježja Patagonije i Argentine, a ujedno će biti predstavljene i značajne osobe koji su podrijetlom iz Patagonije. Predavanja će se odvijati dvaput mjesečno, u prostoru izložbe i bit će besplatna za posjetitelje.


Uz besplatna obiteljska vodstva nedjeljom u 11 i 17 sati, uvode se i besplatna javna vodstva kustosa, četvrtkom u 18 sati, za što se potrebno predbilježiti. Nastavljaju se postojeći već vrlo dobro prihvaćeni programi. »Budi i ti DINOlog« program je koji nudi organizirane radionice za predškolce i školarce, na šest tema: Budi i ti dinolog, Ispod površine, Evolucija, Istraživački ruksak, Tragovima dinosaura, te Terenski dnevnik jednog paleontologa. 




Gradonačelnik Vojko Obersnel zadovoljan je što će Riječani moći produžiti uživanje u ovako značajnoj svjetskoj izložbi, koja će nastaviti gostovati u Rijeci bez dodatnih troškova. Skrenuo je pozornost na to da se bivši prostor Exportdrva pokazao izuzetno kvalitetnim za organizaciju ovakvih događanja pa bi se s time trebalo nastaviti i ubuduće.


Županijski pročelnik za kulturu Valerij Jurešić izložbu ocjenjuje velikim iskorakom za Rijeku i cijelu županiju. Izložbu su podržali Ministarstvo kulture, Primorsko-goranska županija, Grad i TZ Rijeke, zlatni sponzor je Ina, a sponzori su Luka, Outdoor Akzent, Metronet i Oprić informatika, dok su medijski pokrovitelji Novi list, Radio Gorski kotar i Kanal Ri.



Gotovo cijeli javni program Festivala znanosti, od 24. do 28. travnja, odvijat će se u prostoru bivšeg skladišta Exportdrva na Delti. Ondje će biti upriličena javna predavanja istaknutih znanstvenika, znanstveni kafići, izložbe, glazbeni i scenski nastupi, te, ne manje važno, programi dječjih vrtića koji sudjeluju na ovogodišnjem riječkom izdanju Festivala znanosti.