Kraj zataškavanja

Žrtve seksualnog zlostavljanja sastaju se ovaj tjedan s predstavnicima Papinog samita

P. N.

Izvor: Reuters

Izvor: Reuters

 Silovanje djeteta ili ranjive osobe i njihovo zlostavljanje bilo je pogrešno od 1. stoljeća, srednjeg vijeka i sada, ističe aktivistOrganizatori samita Pape Franje o sprečavanju seksualnog zlostavljanja unutar redova Crkve sastat će se ovog tjedna s desetak zlostavljanih aktivista koji su došli u Rim i zahtijevaju kraj desetljeća zataškavanja zlostavljanja crkvenih vođa.


Zlostavljani aktivisti sastat će se u srijedu s četveročlanim organizacijskim odborom samita kako bi prenijeli njihove optužbe. Sastanak 180 predsjednika biskupskih konferencija širom svijeta počinje u četvrtak, prenosi The Time.


Čileanski zlostavljani aktivist Juan Carlos Cruz, izjavio je za Associated Press da se nada konstruktivnom i otvorenom dijalogu i da će članovi odbora prenijeti zahtjev zlostavljanih da biskupi prestanu zagovarati neznanje o zlostavljanju.
– Ovo mora prestati, rekao je Cruz. “Silovanje djeteta ili ranjive osobe i njihovo zlostavljanje bilo je pogrešno od 1. stoljeća, srednjeg vijeka i sada.


Papa Franjo je samit sazvao u rujnu nakon što je i sam diskreditirao Cruza i druge čileanske žrtve zloglasnog svećenika. Papa je kasnije bio umiješan u prikrivanje Theodora McCarricka, nekadašnjeg moćnog američkog kardinala koji je upravo prošlog tjedna izbačen iz službe zbog seksualnog zlostavljanja maloljetnika i odraslih, navodi The Time.


Papa je imenovao četveročlani organizacijski odbor na čelu s glavnim vatikanskim istražiteljem za seksualne zločine, malteškim nadbiskupom Charlesom Sciclunom, čikaškim kardinalom Blaseom Cupichom, kardinalom Osvaldom Graciasom iz Mumbaija i velečasnim Hansom Zollnerom, članom Papine savjetodavne komisije za seksualno zlostavljanje.


˝Treba se pobiti široko rasprostranjena ideja da se seksualno zlostavljanje svećenstva događa samo u nekim dijelovima svijeta˝, rekao je kardinal Cupich prošlog tjedna. Zlostavljani će na samitu biti predstavljeni putem video svjedočenja, kazao je.


Cruz je kazao kako je ključna poruka biskupima na samitu da moraju provoditi istinsku nultu toleranciju prema zlostavljanju ili se suočiti s posljedicama.


“U crkvi postoje zakonski primjenjivi zakoni koji kažnjavaju ne samo one koji zlostavljaju, nego i one koji to zataškavaju”, rekao je Cupish te dodao: “Bez obzira na rang koji imaju u crkvi, trebali bi odgovarati.”