Stale tvornice

Još jedna posljedica pandemije: Svijetu prijeti globalna nestašica – kondoma

Hina

Foto iStock

Foto iStockZbog pandemije koronavirusa svijetu prijeti globalna nestašica kondoma, izvijestili su predstavnici najvećega svjetskog proizvođača jedinoga oblika kontracepcije koji štiti i od spolno prenosivih bolesti, malezijskoga Karexa Bhd.


Tvrtka globalno proizvodi svaki peti kondom te u priopćenju piše da više od tjedan dana ni u jednoj od triju svojih malezijskih tvornica nije proizveden nijedan, pošto je, zbog pandemije koronavirusa vlada obustavila njihov rad.


Već sada govorimo o manjku oko 100 milijuna kondoma, koje na međunarodno tržište plasiraju brandovi poput Durexa, a isporučuju se državnim zdravstvenim sustavima poput britanskoga NHS-a ili se distribuiraju u sklopu programa pomoći kao što je UN-ov Populacijski fond (UNFPA).
Tvrtka je u petak ipak dobila dopuštenje za ponovno pokretanje proizvodnje, ali sa samo 50 posto radne snage i uz posebno izuzeće koje se odnosi na ključne industrije.


“Trebat će nam neko vrijeme da ubrzamo rad tvornica, a mi ćemo se potruditi da nastavimo s proizvodnjom na pola kapaciteta,” rekao je Reutersu direktor Goh Miah Kiat.


“Odsad će posvuda vladati globalni manjak kondoma, a to će biti zastrašujuće. Osobno strahujem da, kada su posrijedi brojni humanitarni programi u afričkim državama, manjak kondoma neće trajati samo dva tjedna ili mjesec dana… to može potrajati mjesecima.”


Malezija je koronavirusom najteže pogođena zemlja jugoistočne Azije, s 2161 evidentiranim slučajem zaraze i 26 smrtnih slučajeva. Karantena bi na snazi trebala ostati najmanje do 14. travnja.


Među ostalim velikim proizvođačima kondoma su Kina, ali i Indija i Tajland, u kojima se prvi slučajevi zaraze tek evidentiraju. 


S nestašicom se u Maleziji suočavaju i proizvođači ostalih ključno važnih pomagala u doba pandemije koronavirusa, poput medicinskih rukavica.


Glasnogovornik Durexa je Reutersu kazao da se aktivnosti nastavljaju uobičajenim tokom i da tvrtka dosad nije zabilježila probleme u isporuci. “Našim potrošačima, od kojih mnogi neće uspjeti fizički otići do trgovine, na raspolaganju su Durexove online trgovine”, rekao je.


“Dobro je u svemu tomu što je potražnja za kondomima i dalje vrlo velika, jer, sviđalo se to nama ili ne, oni su nam i dalje neophodni, osobito s obzirom na to da ljudi u ovome trenutku vjerojatno ne planiraju imati djecu. Za takvo nešto ipak nije vrijeme, ako uzmemo u obzir tako puno nepoznanica”, kazao je Goh.