Prenaglašeni detalji

Znate li zašto su strip-junaci tako seksi? Odgovor je zapravo vrlo jednostavan

P. N.

Izvor: Nl arhiva

Izvor: Nl arhivaOmjer struka i kukova Wonder Woman je izvan normi. Hulkov odnos ramena i kukova isto tako. Nema vremena u teretani će vas pretvoriti u Hulka. Ovisno o crtežu, njegova ramena mogu biti dva, tri ili četiri puta šira od njegovih kukova, dok su kod prosječnog muškarca ramena malo šira od kukova.


Istraživanje psihologije ljudske reprodukcije pokazalo je da će ženin omjer struka i kukova znatno utjecati na činjenicu koliko je atraktivna drugima. Relativno niski omjeri između struka i kukova ocijenjeni su kao atraktivniji. A kod muškaraca, relativno visok omjer ramena i kukova predviđa da će biti ocijenjen atraktivnim, piše Psychology Today.


Zanimljivo je da je moderna odjeća djelomično osmišljena tako da ima na umu ove točke, s mnogo oblika odjeće namijenjenih ženama (kao što su korzeti) koja djeluje tako da daje izgled relativno niskog omjera struka i bokova. Mnogi oblici odjeće namijenjene muškarcima, čini se, daju izgled relativno visokog omjera između ramena i kukova. Ovi su trendovi dokumentirani kroz različite kulturne skupine i kroz povijesne epohe.
Umjetnici mogu naslikati svijet onako kako žele, neograničeni, na mnogo načina. U zabavnoj nedavnoj studiji, Becky Burch i Laura Johnsen istražili su omjere struka i kukova tisuću ženskih likova iz stripova, kao i omjer između ramena i kukova tisuća muških likova.


Ova studija, pod nazivom ˝Captain Dorito i Bombshell: Supernormal Stimuli in Comics and Films˝, detaljno dokumentira te omjere. Izraz “kapetan Dorito”, usput rečeno, odgovara Kapetanu Americi, čiji je omjer ramena i kukova toliko ekstreman da ako pažljivo pogledate proporcije njegovog gornjeg dijela tijela, izgleda kao tortilja čips (Dorito).