Koliko spavati

Znate li što se događa s vašim tijelom dok spavate? Ove činjenice bi vas mogle natjerati da spavate – dulje

P. N.Dobivanje odgovarajuće količine sna je ključna komponenta dobrog zdravlja, a ponekad nismo ni svjesni koliko se toga odvija tijekom sna. Donosimo osam zanimljivih činjenica.


Temperatura vašeg tijela značajno pada


Tijekom spavanja, tjelesna temperatura pada kako bi se smanjila brzina kojom se sagorijeva kalorija i oslobađa melatonin. Melatonin je hormon koji igra ključnu ulogu u vašem bioritmu.


Toksini se čiste


Kada je u mirovanju, tijelo filtrira toksine i čisti oštećene molekule. Ovi procesi omogućuju tijelu i mozgu da se pomlađuju. Bez dovoljne količine sna, mozak ne može očistiti toksine.


Gubite na težini
Tijekom noći, gubite težinu zbog izbacivanja vlažnog zraka i gubitka vode kroz znojenje. Tijekom dana, ne postoji konzumacija hrane ili pića za nadoknadu ovog učinka, a san dovodi do smanjenja kilograma do jutra. Tijekom spavanja, vaše tijelo regulira i hormone gladi. Vi ste bolje opremljeni za borbu protiv žudnje za bezvrijednom hranom ako ste dobili odgovarajuću količinu sna prethodne noći.


Dugo sanjate


Svatko zna da um stvara snove, ali možda ćete se iznenaditi kad saznate koliko sanjate. Možemo potrošiti čak dva sata sanjajući svake noći.


Postajete viši


Vaše tijelo zapravo doživljava povećanje visine dok spavate. Kada ležite, diskovi u vašoj kralježnici dekomprimiraju i rehidriraju zbog čega se povećavaju i malo povećavaju vašu visinu.


Nehotice možete trzati


Bez obzira jeste li spavali sami ili s partnerom, za mnoge ljude spavanje stvara fenomen u kojem mišići iznenada nepovoljno djeluju. To stvara nagli trzaj. U nekim slučajevima to može biti dovoljno snažno da vas probudi.


Vaša koža se pomlađuje


Kolagen – protein koji doprinosi mladenačkoj, zdravoj koži proizvodi se povećanom brzinom dok spavate. Stimulira se hormonima rasta koji se oslobađaju dok spavate. Veće razine kolagena stvaraju otporniju i sjajniju kožu.


Često se budite


Tijekom noći, zapravo smo se često budimo — i do 15 puta. To se obično događa kada se prebacujemo u drugu fazu sna. Razdoblja budnosti obično su tako kratka da ih se ne sjećamo.


Izvor