Mars 2020

Znanstvenik iz NASA-e poručuje da smo blizu otkrivanja života na Marsu: “Nismo spremni za rezultate”

P. N.

FOTO/jpl.nasa.gov

FOTO/jpl.nasa.gov

Znanstvenik iz NASA-e kaže da će agencija uskoro izjaviti nešto "revolucionarno" o izvanzemaljskim formama života.Direktor Odjela za planetarnu znanost, doktor Jim Green, pohvalio se da je agencija blizu objavljivanja nekih najava o pronalasku života na Marsu – ali da ljudi za to nisu spremni, prenosi australski News. Za The Telegraph izjavljuje da svijet nije spreman otkriti postojanje života na drugom planetu, koji bi mogao biti udaljen tek nekoliko godina.


“To će biti revolucionarno. Kao kada je Kopernik izjavio da se Zemlja kreće oko Sunca. Potpuno revolucionarno. Pokrenut će novi način razmišljanja. Mislim da nismo spremni za rezultate. Nismo”, kaže Green.


Iskazao je zabrinutost jer je NASA blizu otkrivanja života i objavljivanja novosti, a on nije siguran što će se dogoditi nakon toga. “Postavit će se čitav niz novih znanstvenih pitanja. Je li taj život poput nas? Kako smo povezani? Može li putovati s planeta na planet ili imamo iskru i odgovarajuće okruženje, a ta iskra stvara život – poput nas ili različit od nas – obzirom na kemijski okoliš u kojem se nalazi?”, pita se doktor.
U izjavi, NASA poručuje da su uzbuđeni zbog budućih misija na Mars kao i zbog ideje o pronalaženju života na drugom planetu. “Ključni dio NASA-inog rada je potraga za znakovima života na drugim mjestima i uzbuđeni smo zbog znanstvenih otkrića naših rovera na Marsu, kao i misija na Europu, Titan i ostala mjesta”, kaže glasnogovornik svemirske agencije za Fox News.


“Kao što je slijetanje astronauta na Mjesec promijenilo našu koncepciju o našem mjestu u svemiru, otkriće o životu negdje drugdje, bio bi događaj koji bi promijenio civilizaciju. Uz sva otkrića, NASA će nastaviti potvrđivati i dijeliti potvrđene informacije sa svijetom, čim prije je moguće”.


Agencija bi rover Mars 2020 trebala lansirati u srpnju sljedeće godine. Uz ostale stvari, robot će tražiti znakove života na crvenom planetu. Slijedit će ga rover za otkrivanje izvanzemaljaca, ExoMars, kojeg će 2021. godine lansirati Europska svemirska agencija. Oba će rovera prodrijeti duboko u površinu Marsa.