Zaključak istraživanja

Znanstvenici potvrdili: Psi nas doista tješe kad smo tužni

Šarlota Brnčić

Foto Pixabay

Foto PixabayLONDON Prema istraživanju objavljenom u časopisu Learning & Behaviour, naši četveronožni prijatelji ne samo da duboko osjećaju bol i tugu svojih vlasnika već čine sve što je u njihovoj mogućnosti kako bi ih utješili. Posebice kada čuju da njihovi vlasnici plaču.


Kako bi to dokazali, znanstvenici su proveli jednostavan test kojim su bila obuhvaćena ukupno 34 pasa različitih pasmina i veličina. Počevši od labradora, mopsa pa sve do mješanaca, a u što su, naravno, aktivno bili uključeni i njihovi vlasnici. Vlasnici su, jedan po jedan, postavljeni iza prozirnih vrata tako da ih njihovi psi mogu vidjeti i čuti. I dok su psi sjedili iza vrata, od vlasnika je zatraženo da pjevaju ili plaču. U međuvremenu su znanstvenici procijenili brzinu reakcije pasa, kao i razinu stresa koji su u tom trenutku proživjeli. Rezultat? Čim bi psi čuli da je njihov vlasnik počeo plakati, u većini slučajeva, su gotovo istog trena kretali prema vratima i činili sve kako bi ih otvorili i došli do voljene osobe kako bi je utješili. Izmjereno je i da su tri puta brže otvarali vrata nego li je to bio slučaj kad bi vlasnik pjevao ili ih pozivao po imenu.


Neki od pasa su se, nakon što bi čuli vlasnikov plač, doslovno ukipili na mjestu, no nisu tako reagirali jer im nije bilo stalo. Naime, kod njih su stručnjaci utvrdili golemu razinu stresa i to toliku da se nisu mogli pomaknuti. Doslovno su bili u svojevrsnoj panici i nisu znali što učiniti. No, u svakom slučaju su bili svjesni vlasnikove patnje. Zaključak je istraživanja da psi savršeno percepiraju naše osjećaje te da kao pravi »najbolji čovjekovi prijatelji« znaju kako se pobrinuti za nas ljude.