Tko ove želi jesti?

Znanstvenici izumili novu sortu jabuke. Može u hladnjaku trajati “svježa” čak godinu dana

Hina

Foto Pixabay.com

Foto Pixabay.comNova sorta jabuke nazvana Cosmic Crisp, koju su znanstveni razvijali dva desetljeća i koja bi navodno u frižideru trebala trajati do godinu dana, u nedjelju je u ponudi na američkom tržištu, javlja BBC.


Radi se o sorti dobivenoj križanjem sorti jabuka Honeycrisp i Enterprise, a prvi puta je uzgojena na državnom sveučilištu Washington 1997.


U uzgoj nove »čvrste, hrskave i sočne« jabuke uloženo je 10 milijuna dolara, a ekskluzivno pravo za njezin uzgoj u narednih deset godina dobili su voćari u američkoj saveznoj državi Washington.
»Radi se o vrlo hrskavoj jabuci, relativno je čvrsta i ima dobar odnos slatkoće i oporosti, a i vrlo je sočna«, kazala je Kate Evans, jedna od voditeljica programa uzgoja jabuka na sveučilištu u Washingtonu.


Također, istaknula je, sporo se kvari te u hladnjaku zadržava »odličnu kvalitetu, čak 10 do 12 mjeseci«.


Više od 12 milijuna stabala te jabuke zasađeno je u voćnjacima u državi Washingtonu na površini od 12.000 hektara, a procjenjuje se da će uzgajivači od prodaje ukupno zaraditi 30 milijuna dolara.


Sorta je prvo bila poznata pod nazivom WA38, a ime Cosmic Crisp je dobila zbog bijelih majušnih točkica na tamno crvenoj kori, podsjećajući na noćno nebo.Država Washington je najveći proizvođač jabuka u SAD-u, a najpopularnije sorte Golden Delicious i Red Delicious suočavaju se sa žestokom konkurencijom sorti Pink Lady i Royal Gala.

Jabuke su nakon banana najprodavanije voće u SAD-u.