Amorove strelice fijuču

Životinjsko Valentinovo: U zagrebačkom ZOO-u slavi se ljubav u zraku, na tlu i u vodi

Danijela Bauk

Foto ZOO Zagreb

Foto ZOO Zagreb

Djelatnici Zoološkog vrta svakodnevno svjedoče ljubavi u životinjskom svijetu. Kako bi dio tih ljubavnih priča otkrili građanima, u povodu Valentinova bit će organizirani vođeni obilasci Vrta – ljubavne ture. Najromantičnija je na samo Valentinovo, u petak, u 12 sati. Taj dan svi parovi u Vrt mogu ući po cijeni jedne ulazniceZAGREB – Amorove strelice fijuču maksimirskom šumom. U to smo uvjereni i mi, djelatnici Zoološkog vrta grada Zagreba koji svakodnevno svjedočimo ljubavi u životinjskom svijetu.


Kako bismo dio tih ljubavnih priča otkrili građanima, u povodu Valentinova bit će organizirani vođeni obilasci Vrta – ljubavne ture. Najromantičnija je na samo Valentinovo, dakle u petak, u 12 sati.


Taj dan svi parovi u Vrt mogu ući po cijeni jedne ulaznice. U ljubavne ture se možete uključiti i za vikend. U subotu i nedjelju, 15. i 16. veljače, u obilaske se pod vodstvom edukatora kreće u 12 i 14 sati, stoji na službenim mrežnim stranicama Zoološkog vrta grada Zagreba.
A da maksimirskom šumom doista fijuču ljubavne strelice, svjedoče i zanimljive fotografije koje su objavili na svojim stranicama.


Prvu godišnjicu veze uskoro će proslaviti par patuljastih mungosa. Te životinje, podrijetlom iz istočne i južne Afrike, imaju zanimljiv sustav razmnožavanja. Dominantni mužjak prvo će vrijeme provoditi kraj dominantne ženke i odbijati druge udvarače, no kad je zavede, parit će se i sa subdominantnim ženkama. Ni ona njemu neće ostati vjerna, pišu djelatnici zagrebačkog Zoološkog vrta.


U Zagreb je nedavno stigao mužjak velikog dlakavog pasanca. Muževni vitez, podrijetlom iz Južne Amerike, nastambom se kreće kao veliki zavodnik. Smješten je u mračnom dijelu Tropske kuće. U volijeru afričkih ptica močvarica prošle se godine doselila prava ljepotica – još jedna antilopa dik dik.


Dik dikovi starosjedioci istodobno su prvi put postali roditelji, pa je u Zagrebu rođen prvi mali dik dik. Te su životinje monogamne. Mužjak se udvara ženki tako da trči iza nje izduljenog vrata i s njuškom u zraku. Prizor kao za ljubić iz svijeta životinja, stoji nadalje u šarmantnom tekstu Zoološkog vrta.


– Nedavno smo u Zoološkom vrtu imali još jedan sretan spoj. Ženki modrožute are stigao je dečko. U prirodi se gnijezde u palmama, a u gnijezdu se nađu do tri jaja. U nastambi papiga bjelotrba svjedočili smo dvostrukom spoju. Dvama mužjacima stigle su partnerice.Nadamo se da su se ptice međusobno dobro odabrale jer parovi ostaju zajedno cijeli život, kazao je za službene stranice Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.


Na doživotnu vjernost obvezuju se i krunati ždralovi, a prije parenja izvode veličanstven svadbeni ples. Mužjak i ženka skaču visoko u zrak raširenih krila proizvodeći glasan zvuk, približavaju se i udaljavaju jedno od drugoga, svijaju se, izvode piruete, klanjaju se i nabacuju svime što im dođe u kljun. U Zoološkom vrtu ljubuju i patuljasti vodenkonji. Njihova je veza, baš poput njih samih, stabilna.Edukatori će u obilascima vrta u povodu Valentinova zastati i pred nastambom zebri. Tamo je život organiziran kao u prirodi. Dominantan mužjak živi sa svojim ženkama i potomstvom. Jasna hijerarhija postoji i kod lavova. Mužjaci postaju spolno zreli u dobi od 26 mjeseci, no u prirodi priliku za parenje dobivaju tek u petoj godini.


Do tada jači kvači. Lavovi su poligamne životinje, a u odgoju mladunaca uz majku pomažu i druge žene iz čopora. Na Lavljoj stijeni Kidepo u Zagrebu žive Leo, Ayana, Nyota i Uzuri. Mužjaci dvogrbe deve podivljaju u sezoni parenja.Agresiju pokazuju na razne načine: škrguću zubima, grizu, pljuju, napuhuju obraze, zabacuju glavu, a ponekad i pokušavaju sjesti na drugog mužjaka. Mužjak izazivač najprije trlja žlijezdu na zatiljku o grbu te štrca mokraću po stražnjim nogama, stražnjici i repu.


Nakon toga protivnici odmjeravaju snage. Jači će osvojiti ženku i za 13 mjeseci postati sretni otac jednoga, a u rijetkim slučajevima dva mališana, dio je to priča koje će edukatori dijeliti s posjetiteljima Zoološkog vrta grada Zagreba od petka do nedjelje.– Kubanski stjenjački legvani na početku sezone parenja poprimaju karakterističnu plavu boju. U boji Dinama kreću se nadmetati oko teritorija. Slično kao navijači. Češće prepucavanjem, a rjeđe borbom. Najčešće pobjeđuju najveći mužjaci. Dobitak je velik. Ženke mogu izleći do 22 jaja, ali postoji caka. Nakon oplodnje ženke postaju izrazito agresivne i netolerantne prema mužjacima, kazao je Skok.


Istodobno s ljubavnim turama, u tijeku je i Facebook natječaj u sklopu kojega će se nagraditi najkreativnija fotografija romantičnog para snimljenog u Vrtu, zaključuju na stranicama Zoološkog vrta.