Giri Choco

Žene u Japanu ustale protiv dugogodišnjeg običaja: Ne žele kolegama kupovati čokolade za Valentinovo

P. N.

Photo/Pixabay

Photo/Pixabay

Giri Choco je japanska tradicija prema kojoj su žene dužne muškim kolegama na poslu, kupovati čokoladu povodom Valentinova. Žene u Japanu sve više prestaju s dugogodišnjom tradicijom darivanja čokolade povodom Valentinova. Tradicija nalaže “obvezno darivanje” njihovih muških kolega, što je počelo smetati sve većem broju žena. 


Muškarci imaju sličnu tradiciju – daruju žene s kojima rade 14. ožujka, na Bijeli dan. Taj je dan osmišljen od strane proizvođača čokolade osamdesetih godina, da bi se povećala prodaja omiljenih slastica. 


Sve veći broj žena ne želi trošiti yene na čokolade koje su dužne poklanjati. Neke tvrtke čak i brane ovu tradiciju, što pojedinci vide kao zloupotrebu moći i uznemiravanje. Istraživanje je pokazalo da će 60% žena ove godine za Valentinovo radije kupiti čokoladu sebi. Više od 56% ispitanih je izjavilo da će čokoladu pokloniti članovima obitelji, a 36% će čokoladu pokloniti partnerima, doznajemo iz Guardiana. 
Trgovina u Tokyju je provela anketu iz koje je vidljivo da će 35% žena pokloniti čokoladne slastice muškim kolegama na poslu. 


“Prije zabrane, morali smo brinuti oko toga koliko je primjereno potrošiti na pojedinu čokoladu ili kome ćemo ju pokloniti. Dobra je stvar što više ne moramo poštivati kulturu obveznog darivanja” izjavila je jedna od ispitanih radnica u uredu, prenosi Guardian.


Japanski SoraNews24 u međuvremenu je izvještavao o fenomenu koji se počeo pojavljivati u Japanu. Umjesto tradicije, sve se više muškaraca okrenulo “gyaku choco” ili u prijevodu – obrnutom darivanju, gdje poklanjaju čokolade suprugama, djevojkama ili simpatijama. 


Darivanje čokolada za Valentinovo u Japanu je postalo komercijalno sredinom 50-ih godina. Običaj je uskoro otvorio multimilijunsko tržište koje je omogućilo mnogim proizvođačima brzu zaradu u kratkom vremenu. 


Ali, odbijanje darivanja “giri choco” natjeralo je na promjenu kampanje. Belgijski proizvođač čokolada Godiva izazvao je skandal kad je putem objave u novinama ohrabrivao žene da ne daju čokolade muškim kolegama, ako se zbog toga osjećaju kao da su prisiljene. “Valentinovo je dan kad ljudi otkrivaju iskrene osjećaje, a ne koordinirane veze na poslu”, pisalo je u reklami.