Nova studija

Žene imaju bolji san, ako postelju dijele sa svojim psom nego s partnerom

P. N.

Izvor: Unsplash

Izvor: Unsplash

Christy i njezin tim istraživača Ispitali su 962 odrasle žene u SAD-u. Otkriveno je da su žene koje su spavale sa psom ili psima u prosjeku bolje spavale, za razliku od žena koje spavaju s muškarcem.Žene spavaju bolje ako dijele krevet sa svojim psom nego s partnerom. Barem tako kaže studija Christy L. Hoffman, profesorice Odjela za ponašanje životinja, ekologiju i konzervaciju na Canisius Collegeu u Buffalu,


Christy i njezin tim istraživača Ispitali su 962 odrasle žene u SAD-u. Otkriveno je da su žene koje su spavale sa psom ili psima u prosjeku bolje spavale, za razliku od žena koje spavaju s muškarcem.


Također su otkrili da su žene koje dijele krevet sa psom i muškarcem smatraju da ih pas manje ometa tijekom sna, a istovremeno pruža veći osjećaj sigurnosti i udobnosti.
Nasuprot tome, utvrđeno je da su mačke jednako ometajuće kao i ljudi te ne pružaju isti osjećaj sigurnosti kao pas ili čovjek. Međutim, mačke bi mogle biti prikladnije za ´noćne ptice´, jer je otkriveno da vlasnici pasa odlaze u krevet i ustaju ranije od vlasnika mačaka.


Hoffman ističe kako pas možda nije najbolje rješenje, odnosno, ne odgovara svima. Govoreći za Broadly, objasnila je da je ˝ključna riječ ovdje percepcija˝: ˝Ova studija se temelji na pojedincima koji sami izvještavaju o tome kako osjećaju tijekom sna, pa pas neće svima riješiti probleme sa spavanjem.˝


Hoffman kaže da se nada da će u budućnosti proučiti učinak pasa na spavanje muškaraca.