Nevjerojatno

Žena stara sedamdeset i četiri godine postala najstarija majka na svijetu: Rodila je – blizanke

P. N.

FOTO/Pixabay

FOTO/Pixabay

"Operacija je protekla glatko. Majka i novoronđenčad su zdravi i nema komplikacija", rekao je njezin doktor.Erramatti Mangayamma (74) iz Hyderabad u Indiji, srušila je sve postojeće rekorde rodivši blizanke. The Sun prenosi da je žena ostala trudna metodom potpomognute oplodnje (IVF), a ovog je četvrtka rodila na carski rez.


Mangayamma kaže da je prije trideset godina prošla menopauzu, a starija je od Španjolke Marie del Carmen Bousada de Lara, koja je u šezdeset i šestoj godini rodila blizance, 2006. godine i od tada držala ovaj nevjerojatni rekord.


Mangayamma je udana za agrikulturista Yerramattiju Raju Rao (80) od 22. ožujka 1962. godine, a par je sve do sada neuspješno pokušavao dobiti dijete.  Mangayamma  kaže da je inspiraciju za ponovnim pokušajem ponovno dobila kada je njezina susjeda ostala trudna u pedeset i petoj godini. Klinika za potpomognutu oplodnju u Gunturu je platila njezin tretman, jer su shvatili da bi uspjeh istoga predstavljao povijesno postignuće.
IVF je proces u kojem se ženine jajne stanice u laboratoriju oplode sa partnerovim sjemenom, a stvoreni embrij se za nekoliko dana vrati ženi, postupkom embriotransfera. Sperma korištena za Mangayamminu trudnoću potječe od njezinog supruga.  


Mangayamma je ostala u bolnici gdje se svih devet mjeseci pratila njezina trudnoća. “Ne mogu riječima opisati kako se osjećam. Ove me bebe ispunjavaju. Moje čekanje dugačko šest desetljeća je napokon završilo. Sada me više nitko ne može nazvati neplodnom”, rekla je novopečena majka, a prenosi The Sun.


“Operacija je protekla glatko. Majka i novoronđenčad su zdravi i nema komplikacija. Svejedno, majka se nalazi na intenzivnoj njezi zbog stresa kroz kojeg je prošla u posljednjih nekoliko sati”, rekao je doktor i ravnatelj bolnice, Sanakayyala Umashankar, koji je sudjelovao u operaciji.


“Mislim da neće imati nikakvih većih zdravstvenih problema u vremenu nakon poroda. Doduše, neće moći dojiti bebe, ali bez brige. Hranit ćemo ih mlijekom koje dobivamo iz banke za mlijeko”, dodaje doktor.


BBC prenosi da je novopečeni otac Rajarao, dan nakon ženina poroda, doživio srčani udar i trenutno se nalazi u bolnici.