Nezakonita prodaja

Zaplijenjena 1,7 tona mladih morskih pasa i riba spremnih za ilegalnu prodaju

P. N.

Izvor: UAE/Ministarstvo za klimatske promjene i okoliš

Izvor: UAE/Ministarstvo za klimatske promjene i okolišTijekom nedavne inspekcije na tržištu u Dubaiju zaplijenjeno je 1,7 tona nezakonito ulovljenih mladih morskih pasa i riba.


U iznenadnoj inspekciji koju je proveo Odjel za usklađenost s okolišem u Ministarstvu za klimatske promjene i okoliš (MOCCAE), zaplijenjeno je gotovo dvije tone morskih pasa i riba od lokalnih dobavljača koji su ih pokušavali ilegalno prodati, prenosi Sea Voice News.


Vlasnici trgovina su kažnjeni novčanim kaznama zbog prekršenih zakona koji se odnose na sprječavanje ribolova, prodaju i prodaju zaštićenih riba. UAE je zabranio ribolov i prodaju morskih pasa tijekom pet mjeseci ove godine, od veljače do lipnja, kako bi omogućio morskim psima da se razmnožavaju i rastu.
Prošle godine je ministarstvo Ujedinjenih Arapskih Emirata pokrenulo projekt četverogodišnjeg postrojenja za zaštitu morskih pasa od pretjeranog izlova jer su razine zaliha brzo opadale, a neke vrste nisu viđene desetljećima.


Morski psi igraju ogromnu ulogu u morskim ekosustavima i održavaju ravnotežu unutar njih. Mnoge vrste su na vrhu hranidbenog lanca te održavaju razinu nižih vrsta u normalnom broju te se rješavaju bolesnih i slabih jer je njih najlakše loviti. Samim time, čine oceane zdravima.


Istraživači procjenjuju da se svake godine ubije više od 100 milijuna morskih pasa, a većina smrtnih slučajeva dolazi od industrije peraja morskih pasa i prilova.


Službenici ministarstva savjetovali su stanovnicima UAE da prijave kršitelje zakona o ribolovu tako što će nazvati besplatni telefonski broj ili putem svojih kanala društvenih medija.