"Vodič za dobru ženu"

Vodič za žene iz 1955. godine o tome kako biti savršena supruga: “Morate znati svoje mjesto”

Portal Novilist.hr

FOTO/Needpix

FOTO/Needpix

Nakon svega, vaš je cilj "osigurati da dom bude mjesto mira, reda i tišine, gdje se vaš muž može 'preporoditi', tjelesno i duševno."Ravnopravnost spolova gdje i muškarac i žena imaju jednaka prava, bila je tek daleki san davne 1950. godine. 


U to se vrijeme sve orijentiralo prema tome da žena zadovolji potrebe muškarca, dok su njezini osjećaji i misli većinom bili u pozadini. 


Časopisi, novine i reklame, podupirali su ideju žene u pozadini, pa su se printali i vodiči o tome kako učiniti vašeg muškarca sretnim. 
Jedan od takvih isprintan je u ožujku 1955. godine, u časopisu “Housekeeping Monthly”, pod nazivom “Vodič za dobru suprugu”.


Obavezna večera na stolu


Prvi je savjet imati pripremljenu večeru kada partner dođe kući s posla. “Planirajte unaprijed, čak i večer prije, ukusan obrok koji će biti spreman na vrijeme”. Piše da je to dobar način da muškarcu pokažete “da mislite na njega i zabrinuti ste za njegove potrebe”, prenosi LADBible. Budite svježe kada dođe


Slijedeće što morate “pripremiti” jest samu sebe. Vodič kaže da je potrebno petnaest minuta odmora da budete “osvježene kada on dođe”. “Popravite šminiku, stavite vrpcu u kosu i izgledajte svježe. On je ionako proveo vrijeme s ljudima koji izgledaju umorno od posla”. 


Savjetuje se i da “budete zanimljivija za njega” jer “njegov dosadan dan treba malo podignuti raspoloženjem, što je jedna od vaših dužnosti”. Sve na svom mjestu


Postoji i “tona” poslova koje treba završiti prije nego li muškarac stigne kući. Od općenitog čišćenja nereda, prikupljanja školskih knjiga i priprema djece, do loženja vatre da vaš muškarac “ima osjećaj kao da je stigao u utočište odmora i reda”. 


Kada stigne na vrata, trebate biti “sretna što ga vidite” i “pozdraviti ga toplim osmijehom te pokazati iskrenost u vašim željama da mu udovoljite”. Njegove su teme važnije od vaših


Nakon pozdrava, bilo bi logično da ispričate kako ste provele dan. No, prema vodiču, to je pogrešna ideja.


“Možda mu imate za reći nekoliko važnih stvari, ali trenutak kada on stigne, nije onaj pravi. Pustite ga da prvi priča i zapamtite – njegove teme za razgovor su važnije nego vaše”. 


Posljednje uputstvo kaže da bi se večer trebala prilagoditi njemu. “Nemojte se žaliti ako kući dođe kasnije ili ode negdje na večeru. Umjesto toga, pokušajte razumijete njegov svijet pritiska i njegovu realnu potrebu za biti doma, relaksiran”. 


Nakon svega, vaš je cilj “osigurati da dom bude mjesto mira, reda i tišine, gdje se vaš muž može ‘preporoditi’, tjelesno i duševno.”


Najveći hit vodiča je što završava riječima: “Dobra žena uvijek zna svoje mjesto”.Srećom, 2019. godina je i postoji pojam ravnopravnosti spolova i rodne jednakosti. Veza između dvoje ljudi trebala bi se temeljiti na uzajamnom povjerenju i poštovanju. Bilo da se radi o podjeli kućanskih poslova ili razgovoru u kojem su teme obje strane jednako važne, sve se svodi na međusobno razumijevanje i ljubav.