Predavanja u knjižnici

Vještine za samostalan život: “Odraslost 101” vas uči kako biti odrasla osoba

P. N.

FOTO/Dover Air Force Base

FOTO/Dover Air Force Base

Predavanja uče polaznike o tome kako pravilno raspolagati vlastitim financijama, kako napisati životopis te promijeniti gumu na autu. COLORADO – Knjižnica u Eatonu je nedavno započela s predavanjima pod nazivom “Odraslost 101”, prenosi The Denver Channel. Predavanja uče polaznike o tome kako pravilno raspolagati vlastitim financijama, kako napisati životopis te promijeniti gumu na autu. 


Organizatorica nastave je Samantha Hudspeth koja vjeruje da mladi ljudi moraju naučiti takve vještine, jer su one važne u današnjem svijetu. Ukazala je na to i koliko se promijenio proces i način zapošljavanja. 


“Netko može reći – odi u trgovinu i predaj zamolbu – ali to više nije tako. Sada se to radi ‘online’, predate životopis i motivacijsko pismo”, kaže Hudspeth. 


Kuhanje i šivanje
Nema sumnje da su se vremena promijenila, a postoje i učitelji koji vjeruju da određene vještine uvijek moramo znati. Jedna od takvih je u školama u Coloradu stavljena kao predmet “Obiteljska i potrošačka znanost” (Family and Consumer Science). Učitelj Matt Halverstad iz Srednje škole Skinner kaže da svojim učenicima objašnjava kako kuhati i šivati. 


“Svojim učenicima kažem da će za manje od pet godina biti sami sa sobom, te da će morati savladati temeljne vještine za samostalan život”, kaže. S njime se slaže i učiteljica Whitney Avalos iz Srednje škole Ralston Valley koja predaje isti predmet. Dodaje da neke vještine nikada ne izlaze iz mode, uključujući i šivanje. Dodaje da je to važna životna vještina, neovisno o tome koristi li se svakodnevno ili iznenada, prenosi The Denver Channel. 


“Ne znam kako rješavati porez”, kaže Nicole Collier (18), studentica na Sveučilištu Colorado. Neki fakulteti, poput Berkleyja sa kalifornijskog Sveučilišta, započeli su s “nastavom o odrastanju” da bi pomogli studentima u vještinama koje do sada nisu naučili. 


Radionice o financijama i obrocima


Fakultet Boulder sa Sveučilišta Colorado za to nema poseban predmet, već nudi radionice. Na njima se može učiti kako se slagati sa cimerima, kako raspolagati novcem te kako isplanirati obrok. Kathryn Dailey, zamjenica ravnatelja za zdravstvenu promociju (Boulder) kaže da školski djelatnici od novih studenata ne očekuju da sve znaju. 


“Fakultetsko obrazovanje je puno više od tek akademskog. Za mnoge je studente to prijelaz u odraslu dob”, kaže Dailey. 


Studenti imaju različita mišljenja o tome što će doista naučiti po pitanju samostalnosti. Nicholas Rountree (21) kaže da je najviše “životnih vještina” naučio od svojih roditelja i tako što je “jednostavno, živio svoj život”. “Mislim da se sve svodi na to da se nađeš u određenom trenutku i jednostavno moraš donijeti neku odluku”, kaže za The Denver Channel.


S druge strane, Lexie Sigler (26) smatra da predavanja mogu biti korisna onima koji žele aktivno raditi na određenim vještinama. Kada bi stiglo vrijeme obračuna poreza, nije bila sigurna kako ih dovršiti pa je koristila Google. 


“Gdje ćemo drugdje naučiti te stvari? Možda je bolje imati profesionalca koji će vam objasniti te stvari nego da ih ‘guglate'”, zaključuje.