Izložba s porukom

Vjerojatno najodvratnija ideja ikada: Teško je shvatiti zašto su od toga napravili sir

Portal Novilist.hr

FOTO/Wisconsin Public Radio

FOTO/Wisconsin Public Radio

Umjetnici rade sir od bakterija skupljenih u – pupku celebritija. Da, dobro smo pročitali.Ima li bolje kombinacije od sira i vina u trenucima kada se želite opustiti i biti fini? Teško. Nažalost, nakon ove vijesti, upitno je koliko ćemo moći uživati u divnom okusu sira, bez da nam ova ludost padne na pamet.


Unilad prenosi da umjetnici rade sir od bakterija skupljenih u – pupku celebritija. Da, dobro smo pročitali.


Umjetnički dvojac Christina Agapakis i Sissel Tolaas prikupile su bakterije iz pupka od pet celebritija i pomiješale mikroorganizme s mlijekom za izradu valjda najčudnijeg i najneobičnijeg sira.


Proizvodi su dio izložbe u muzeju „Victoria i Albert“ u Londonu. Daily Star prenosi da izložba („Bigger than the Plate“) predstavlja pet sireva napravljenih od slijedećih celebritija: Professor Green (reper), Heston Blumenthal (chef), Alex James (Blur), Ruby Tandoh (pekarica) i Suggs (Madness).
Iz ovih „slavnih pupaka“ nastali su (inače privlačni i ukusni, sada nismo sigurni) proizvodi mozzarelle, stiltona, cheddara i comté sira.Kuratorice Catherine Flood i May Rosenthal Sloan komentiraju: „U vrijeme velikih ekoloških izazova, društva koje se brzo mijenja i tehnoloških izuma, sada je trenutak da se pitamo, ne samo što ćemo jesti sutra, već i kakvu vrstu hrane u budućnosti želimo? Kako bi mogla izgledati? Kakvog bi mogla biti okusa?“, prenosi Unilad.


Rosie Cotton koja inače izrađuje sir i piše o hrani, za Daily Star je rekla: „Znam da zvuči odvratno, ali zapravo je vrlo pametno – nisu sve bakterije loše bakterije. Čak i sir koji vidite u trgovinama dolazi od bakterija. Sigurno, nije napravljen od ljudskih bakterija ali mislim da je ovo smiješan način da se pokuša napraviti nešto drugačije“.


Dodala je i da ovakvo nešto ne misli raditi kod kuće, ali i da izložba pokazuje kako se možete zabaviti s hranom ako ste otvorenog uma.