Trg nebeskoga mira

VIDEO Umjetnik rekreirao kultnu fotografiju: Muškarac u bijeloj košulji ispred tenkova kao simbol mira

Portal Novilist.hr

FOTO/Youtube,  South China Morning Post

FOTO/Youtube, South China Morning Post

Fotografija u originalu prikazuje nepoznatog muškarca u bijeloj košulji koji stoji ispred tenkova na kineskom trgu Tiananmen. Slika je postala svojevrsnim simbolom mira. Trg Tiananmen (Trg nebeskoga mira) u Pekingu, u lipnju 1989. godine je bio poprište oružanog gašenja pro-demokratskih prosvjeda. 15. travnja i 4. lipnja te godine, na prosvjedima se pojavilo milijun ljudi. Meta studentskih prosvjeda je bila tadašnja komunistička vlast u Kini.


Prosvjednici su zahtijevali demokraciju, a vlasti su reagirale na brutalan način koji je doveo do općeg pokolja okupljenih ljudi. Prema podatcima kineske vlade, smrtno je stradalo oko 300 civila, a ozlijeđeno ih je između sedam i deset tisuća.


Podatci studentskih organizacija i Crvenog križa svjedoče o ubojstvu gotovo tri tisuće prosvjednika.
Povijesna je fotografija nenaoružanog muškarca u bijeloj košulji koji stoji ispred vojnih tenkova, postala simbol mira. Fotografija je na stranicama povijesti upisana kao “Tank Man”. 


FOTO/Tank Man, Flickr


FOTO/Tank Man, FlickrTajvanski umjetnik Shake je rekreirao spomenutu fotografiju, posebnom instalacijom na napuhavanje.


Nada se da će njegova instalacija podsjetiti ljude na kineski režim. News Sky prenosi i da je spominjanje prosvjeda s pekinškog trga na društvenim mrežama i internetu, u Kini cenzurirano.


„Nadam se da mogu pomoći Kini u ostvarenju demokracije jednog dana. Ljudima s Tajvana je važno da nastave raspravu o ovoj temi, da spriječe ljude da zaborave na ovaj događaj i da se podsjete koliko je opasan kineski režim.“, prenosi Sky News izjavu umjetnika.


Instalacija je postavljena ispred spomenika Chiang Kai-Sheka u Tajvanu, povodom obilježavanja tridesete godišnjice prosvjeda.


„I mjesto i vrijeme za postavljanje instalacije zahtijevaju hrabrost. Mislim da je vrlo hrabro to postaviti i zabrinuta sam da će netko tijekom noći iglicom izbušiti instalaciju“, kaže studentica Su Yung-Hua (21).Tajvan i Kina imaju nerazriješen međunarodni status. Završetkom II. svjetskog rata na Tajvanu je okončana japanska vlast, te je uspostavljena vojna uprava Republike Kine. Završetkom građanskog rata 1949. godine, stvorena je Narodna Republika Kina i Republika Kina, odnosno Tajvan, prenosi Sky News.