Epic Fail

VIDEO “Ravnozemljaši” snimili video koji treba dokazati da je Zemlja ravna, pa se svjetski osramotili

Portal Novilist.hr

Pixabay.com

Pixabay.com

Nedavno je na Netflixu počelo prikazivanje dokumentarca koji prati ljude uvjerene u teoriju da je Zemlja ravna ploča. Film pod nazivom “Behind the Curve” prati ljude koji su uvjereni u to da je Zemlja ravna ploča. Film je dobio pozitivne kritike, iako kritičari tvrde da se film previše usredotočio na ljude umjesto na samu teoriju. Mnogi su gledatelji posebno oduševljeni djelom dokumentarca koji je trebao biti ultimativni dokaz teorije o ravnoj Zemlji, prenosi Insider. 


U isječku, “ravnozemljaš” Jeran iz grupe poznate pod imenom Globebuster, postavio je jednostavan eksperiment. Koristio je dvije ploče, obje s rupom na visini od 5.18 metara iznad razine vode i kameru. Kolega Henrique mu je pomagao, držeći lampu na istoj visini, poravnatu s rupama. 


Da je Zemlja ravna, svijetlo bi prošlo ravnomjerno kroz rupe. Obzirom da Zemlja nije ravna, trebalo je uzeti u obzir zakrivljenost. Zbog udaljenosti na kojoj je stajao Henrique, morao bi u ovom slučaju pozicionirati svijetlo iznad svoje glave, odnosno 7 metara iznad razine vode. 
Kad je eksperiment započeo, svijetlo se nije pojavilo na kameri. Šokirani Jeran je pozvao Henriquea da mu potvrdi na kojoj visini se nalazi svijetlo. Henrique je potvrdio da je pozicionirao svijetlo na visinu od 5.18 metara iznad razine vode. Na ravnoj Zemlji, trebao bi biti u mogućnosti vidjeti svijetlo. Jeran je zatim zamolio kolegu da podigne svijetlo iznad glave. Zatim se iznenadio kad je svijetlo zasjalo kroz rupe. Jeran je u isječku komentirao: “Ovo je zanimljivo.” Iz Insidera poručuju da je cijeli eksperiment užasno zanimljiv. Upravo je ova ideja sa svijetlima, glavna teorija “ravnozemljaša”. Postavio ju je još 1836. godine, Samuel Birley Rowbotham, koji ju je isprobao na rijeci Old Bedford. Svaki put kad je eksperiment napravljen, otkrivena je zakrivljenost zemlje. Svejedno, “ravnozemljaši” i dalje rade eksperiment, pokušavajući dokazati svoju teoriju o ravnoj Zemlji.