En Esur

VIDEO Arheolozi pronašli “New York brončanog doba” u Izraelu: “Ovo dramatično mijenja sve”

P. N.

FOTO/Youtube Screenshot/ CGTN

FOTO/Youtube Screenshot/ CGTN

Iskapanjem grada, arheolozi su pronašli i religiozni hram za kojeg su ustanovili da je oko dvije tisuće godina stariji od grada.Arheolozi su otkrili grad star pet tisuća godina te sedam tisuća godina star hram na sjeveru Izraela, prenosi MSN. Grad En Esur je lociran u današnjem izraelskom okrugu Haifa, a arheolozi vladine agencije (Israel Antiquities Authority, IAA) i volonteri, na iskapanju su radili dvije i pol godine.


Predstavnici agencije IAA grad opisuju kao “New York brončanog doba”. Proteže se na 0.64 četvornih kilometara, a procjenjuje se da je bio dom za šest tisuća stanovnika. U usporedbi s ostalim gradovima tog vremena na Istoku, En Esur je bio ogroman grad sa zapanjujućom planskom gradnjom.


Imao je velike silose dizajnirane za efikasno skladištenje hrane, te intrigantnu mrežu cesta i puteva pokrivenih kamenjem i gipsom koji su grad štitili od poplava.
“Nema sumnje da ovo nalazište dramatično mijenja sve što smo do sada znali o odlikama tog doba i početku urbanizacije Izraela”, kažu direktori IAA-e te doktorica Dina Shalem i doktor Yitzhak Paz. “Do kraja četvrtog milenija prije naše ere, lokalitet je postao grad. To je jedan od najranijih gradova poznatih u južnom Levantu, a do sada i najveći”, dodaje Paz. 


Iskapanjem grada, arheolozi su pronašli i religiozni hram za kojeg su ustanovili da je oko dvije tisuće godina stariji od grada. Otkrili su objekte korištene u različitim religijskim obredima, uključujući sagorjele životinjske kosti i velike zdjele u kojima su se držale tekućine. Neke od velikih kamenih zdjela težile su između 10 i 15 tona i morale su se nositi kilometrima. 


Ostali objekti kojeg su napravili ljudi, uključuje na milijune komadića lončarija i oruđa. “Ova iznenađujuća otkrića nam, po prvi puta, pomažu definirati kulturalne karakteristike stanovnika ovog područja u prastarim vremenima”, kaže IAA, a prenosi MSN.