The Mandalorian

Velika zvijezda, on je: Preslatki Baby Yoda ujedinio obožavatelje “Ratova zvijezda”, a evo što znamo o njemu

Sanda Milinković

FOTO/YT Screenshot

FOTO/YT Screenshot

Nova serija donijela je i mini Yodu koji je zaludio svijet.Obožavatelji kultnih “Ratova zvijezda” s nestrpljenjem su čekali novu seriju u režiji Disneyja. Spin off naslova “The Mandalorian” dočekan je s oduševljenjem diljem svijeta, a obožavatelji su dobili najbolji poklon ikada – bebu Yodu.


Iako se u seriji ovaj mali zeleni zove “The Child” ili “Dijete”, internet mu je dodijelio ime “Baby Yoda” i sada ga (naravno) svi tako zovemo. Za baby Yodu nitko nikada nije čuo jer je Disney njegov lik uspješno držao u tajnosti. Nisu ga reklamirali, nije krenula prodaja minijaturnih igračaka niti je bilo govora o još nekim likovima koji se povezuju s njime.


Na dan prikazivanja prve epizode serije, internet je doslovce eksplodirao pitanjima i fotkama neodoljivog Yode. U seriji smo igrom slučaja uspjeli otkriti spol baby Yode iz razloga što su neki likovi u seriji o njemu pričali koristeći “on” i “njega”.  On većinu vremena šuti i povremeno proizvodi (za sada) nedefinirane zvukove, a omiljena su mu grickalica sirove žabe. Ovo je valjda jedini lik na svijetu koji konzumaciju sirovih žaba može prikazati na simpatičan, a ne gnjusan način. Ova beba već koristi Silu, a prijevozno sredstvo mu je kolijevka koja lebdi.
Koliko je popularan (realno, tko mu može odoljeti?), svjedoči i podatak da se u prva dva tjedna nakon prikazivanja prve epizode serijala uz baby Yodu vezalo čak 2,28 milijuna interakcija na Facebooku i Twitteru.


Tko je točno “The Child”, koliko ima godina, hoće li odrasti, je li riječ o “pravom” Yodi i zašto je toliko važan u seriji, samo su neka od mnoštva pitanja koja kruže internetom. Kruže i odgovori na ta pitanja, a u maniri pravih obožavatelja “Ratova zvijezda”, prepuni su nevjerojatnih teorija.


FOTO/Baby Yoda Twitter


FOTO/Baby Yoda TwitterBaby Yoda (ni)je Master Yoda


Jedan od prijedloga jest da beba Yoda zapravo predstavlja onog najpoznatijeg Yodu od kojeg smo se oprostili u nastavku “Povratak Jedija”. Ovaj poznati i omiljeni Jedi Master, prastari i poštovani učitelj, Član vijeća Jedija, Viši Jedi general i Velemajstor reda Jedija, svoje je posljednje godine proživio na močvarnom planetu Dagobahu. 


Sjećamo se trenutaka kada je Master Yoda trenirao mladog Lukea Skywalkera, a na njegove legendarne metode učenja podsjeća nas i domaći Star Wars portal. Opisali su tako scenu kada je Skywalker rekao da će “pokušati” podići svog potopljenog X-Wings iz močvare snagom uma. “Ne. Učini to ili ne. Nema pokušaja”, kazao je Yoda i svima nam dao životnu lekciju. 


FOTO/Baby Yoda Twitter


FOTO/Baby Yoda TwitterUnatoč želji nekih obožavatelja, Baby Yoda nije Master Yoda. Ili možda je?


Spominje se da bi mogao biti, ali u obliku “kopije”. Kloniranje je središnji dio mitologije franšize od samog početka, a još je u prvom nastavku Obi-Wan Kenobi spominjao “ratove klonova”. U nastavku “Klonovi napadaju”, upoznali smo se tajnim i znanstvenim Master “klonerima” Kaminoancima. U novoj se seriji njihova obilježlja pojavljuju na uniformi doktora Pershinga koji je želio Baby Yodu. Nije ga dobio, jer – tu je Mandalorian zvan Mando koji čuva našeg Baby Yodu. Zamislite samo bijes obožavatelja da se trenutno najomiljenoj bebi na svijetu nešto doista dogodi?


“The Child” je prema Wookipediji rođen otprilike 41. godine BBY (Before Battle of Yavin) ili u prijevodu “Prije bitke kod Yavina”, odnosno one bitke zbog Zvijezde smrti koju smo gledali u nastavku “Posljednja nada”. To znači da naša beba Yoda u seriji ima pedeset godina. Radnja serije “The Mandalorian” se događa između nastavaka “Povratak Jedija” i “Sila se budi”.  


Baby Yoda (ni)je dijete Master Yode


Razvila se tako i teorija da je možda naš omiljeni lik u seriji, potomak Master Yode. Ali, obožavatelji koji pozorno i profesionalno prate franšizu, opovrgnuli su tu teoriju iz razloga što kodeks Jedija brani da oni imaju obitelji. E sad, postoje i oni koji misle da bi zapravo i mogao biti potomak Mastera Yode i Yaddle. Yaddle (“Fantomska prijetnja”) je jedna od najmilosrdnijih članica Jedi Vijeća i Jedi Master koji ima ogromno strpljenje i veliku mudrost. Iste je vrste kao i Yoda (još ne znamo koja je to vrsta) i stara je 477 godina, prenosi Star Wars portal. I Guardian je prihvatio teoriju, napisavši da je radnja serije smještena pet godina nakon “Povratka Jedija” što znači da je Baby Yoda “začet” tijekom događaja u prednastavku ili odmah nakon. Zato smatraju da je ovaj preslatki mini Yoda ogromnih očiju, potomak Mastera Yode i Yaddle. 


Sila je jaka s Baby Yodom


Baby Yoda uči koristiti Silu, a vidjeli smo da je Sila s njime jaka kada postane ljut. Primjerice, kada je počeo gušiti Caru Dune jer je vjerovao da nanosi bol njegovom Mandu dok su se borili “ruku na ruku”. Kasnije je otkriveno i da ima mogućnost iscjeljivanja ozbiljnih ozljeda te liječenje trovanja tako da dotakne ozlijeđenog, u čemu mu naravno, pomaže Sila. Iako, Baby Yodu to poprilično iscrpljuje. 


Kao i većinu vremena u franšizi “Ratovi zvijezda”, znamo da ništa ne znamo. Serija je praktički tek krenula, otvorila brojna pitanja, debate, teorije i tko zna što će se i kako na kraju ispostaviti točnim. U svakom slučaju, univerzalna je želja obožavatelja serije (i onih koji ne gledaju seriju, ali znaju o kome pišemo) da Baby Yoda ostane u seriji. Zauvijek. I nakon toga.