Svjetska banka

Velika studija: U svijetu tek šest zemalja koje ženama i muškarcima omogućuju jednaku plaću

Portal Novilist.hr

Photo by Samantha Sophia on Unsplash

Photo by Samantha Sophia on Unsplash

Prema informacijama Svjetske banke, u svijetu postoji tek šest zemalja koje muškarcima i ženama omogućuju jednaku plaću.Svjetska banka je međunarodna financijska institucija u sastavu UN-a sa sjedištem u Washingtonu. Sastoji se od više od sto ureda rasprostranjenih na teritoriju država članica diljem svijeta. U nedavnoj je studiji istraženo koliko država uključenih u Svjetsku banku, isplaćuje jednake plaće muškarcima i ženama.


Studija je objavljena krajem veljače, a otkrila je postojanje rodne diskriminacije u čak 187 zemalja. Jedinih šest zemalja u kojima žene i muškarci primaju jednaku plaću su Luksemburg, Belgija, Danska, Francuska, Latvija i Švedska, prenosi Guardian. 


Studija je rađena prema osam indikatora koji utječu na ekonomske odluke koje žene donose tijekom radnog vijeka. Od slobode kretanja do penzije, svaka je država dobila određene bodove i mjesto na rang listi. Najveći mogući rezultat je 100 bodova, koji ukazuje na potpunu jednakost. Takav je rezultat ostvarilo jedino navedenih šest država. 
Istraživanje otkriva da je ukupan svjetski rezultat, podignut sa 70 na 75 bodova. Od 39 država koje su imale rezultat jednak ili veći od 90, njih 26 je ekonomski bogato. Osam takvih država se nalazi u Europi i središnjoj Aziji. Među njima su i dvije države Južne Amerike – Paragvaj i Peru, a na sam vrh se smjestio i Taiwan. 


Najmanji porast poboljšanja radnih uvjeta zabilježen je na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi. Prosječan porast indeksa država s ovih prostora, povećan je za tek nepuna tri boda. 


Izvješće je predstavila trenutna predsjednica Svjetske banke, Kristalina Georgieva. “Rodna jednakost je kritična komponenta ekonomskog rasta. Žene čine pola svjetske populacije i mi imamo važnu ulogu u kreiranju boljeg društva. Ali, nećemo to uspjeti ako nas zakoni vraćaju unatrag”, prenosi Guardian. Izvješće je ukazalo i na veliku ulogu udruga za prava žena, zbog kojih su se i dogodile mnoge promjene. 


Studija pokazuje značajan ukupan porast, ali još je uvijek mnogo prostora za napredak. Institucionalne zakonske forme nisu nužno doprinijele promjenama, a rezultat od 100 bodova, ne znači i stopostotnu ravnopravnost. U Švedskoj, koja se našla na vrhu ljestvice, žene zarađuju 5% manje od muškaraca na istom radnom mjestu. 


Georgiva napominje da bi svjetska ekonomija bila puno bogatija, kada bi žene zarađivale poput muškaraca. “Jasno je da davanje prostora ženama vodi do bogatijeg društva”, izjavila je Georgiva, a prenosi Guardian. 


Izvješće Svjetske banke pokazuje i da još uvijek postoji velika potreba za zakonskim reformama. Poglavito u područjima radnog prava koja se odnose na roditeljstvo, plaću i mirovinu. U studiji je naglašeno da se tijekom proteklog desetljeća, nikakve reforme kojima bi se poboljšala jednakost i mogućnost za žene, nisu uspostavile u čak 56 zemalja diljem svijeta.