Omiljena pratnja

Vaš vas pas stalno prati u kupaonicu? Razlozi za “stalnu pratnju” su zapravo neodoljivi

Sanda Milinković

FOTO/Flickr

FOTO/Flickr

Osim što misli da vam pomaže "patrolirati teritorijem", vaš se pas jednostavno želi povezati s vama.Sjedite na kauču, a vaš pas sjedi pored vas. Krenete u kuhinju, a on krene za vama. Idete u kupaonicu, evo njega opet s vama. Iako je jasno zašto pas želi u kuhinju, obzirom da od tamo obično dolaze zamamni mirisi, mnogim vlasnicima nije jasno što je tako neodoljivo u kupaonicama da ih njihov četveronožni prijatelj i tamo prati.


Stručnjaci za ponašanje životinja i veterinari, za Reader`s Digest otkrivaju nekoliko objašnjenja zbog kojih možemo shvatiti zašto ne možete u kupaonicu bez znatiželjne “pratnje”. “Kada pas prati svoje vlasnike, postoji nekoliko znanstvenih razloga koji objašnjavaju zašto to čini, ovisno o psu i individualnoj situaciji”, kaže doktorica Mary Burch, stručnjakinja za ponašanje životinja.


Pozitivne radnje
Kada pas prati vlasnika, obično mu se događaju lijepe stvari. Bilo da je riječ o psećoj poslastici, češkanju po trbuhu ili šetnji kroz kvart. Pas je pametna životinja i jedan od njegovih talenata je učenje iz vlastitog iskustva. Ako mu se stalno događaju lijepe stvari kada vas prati, onda će vas nastaviti pratiti. Ove “pozitivne radnje” možete iskoristiti da bi istrenirali psa oko toga što ne smije raditi. Primjerice, ako se vaš pas boji grmljavine, tada mu ne bi trebali pojačati češkanjem po trbuhu ili davanjem dodatne pažnje. 


Dio čopora


Prirodan poriv psa je želja da bude dio čopora. Domesticirani psi potječu od divljih vrsta koje žive u čoporu. Veterinarka Kathryn Primm Dvm kaže da je u njegovoj DNA strukturi da pokuša postati dio vašeg “čopora”. U studiji Sveučilišta Princeton, dokazano je da to što vas vaš pas svukuda prati, gleda i traži fizički kontakt, zapravo zapisano u njegovim genima. 


Dobar osjećaj


Vaša prisutnost psećem mozgu omogućuje ispuštanje “pozitivnih” kemikalija zbog kojih je bolje raspoložen, objašnjava Primm. Ako razmišljamo o tome koliko te iste kemikalije vole ljudi, nije čudno da ih voli i vaš pas – slijedit će vas okolo upravo zbog toga.


Povezivanje


Doktorica Laurie Santos (profesorica psihologije i direktorica Centra “Canine Cognition” na Sveučilištu Yale) kaže da su psi evoluirali kao pripitomljena vrsta te se povezali s ljudima. Drugim riječima, povezivanje s ljudima im je pomoglo da prežive i da se razmnožavaju, tako da je ljubav prema praćenju vlasnika, postala univerzalna kod pripitomljenih pasa.


Želi vam pomoći


Primm opaža da “psi prirodno cijene vrijednost resursa da bi preživjeli”, a jedno od njima najvažnijih je teritorij. Kako se krećete kroz kuću, pas može imati osjećaj da “patrolirate teritorijem” i stoga se osjeća obveznim da vam u tome pomogne.


Znatiželja


Očekivano, psi su strašno znatiželjna bića. Primm kaže da – kada se vi krećete, pas se jednostavno pita što to radite. Zato mu je gotovo pa svakodnevno, jednako zanimljiva apsolutno svaka prostorija u vašem domu te svaka kanta za smeće ili drvo u vašem susjedstvu.