Instagramski standard ljepote

Varanje na Instagramu: Influencerica pokazala kako doista izgleda njeno tijelo

Mija Dropuljić

FOTO/YouTube Screenshot

FOTO/YouTube Screenshot

Brojna istraživanja pokazuju da upravo Instagram izaziva brojne frustracije kod korisnika.Instagram je to savršeno mjesto koje ne priznajte krivi filter, nepotrebni šlauf na trbuhu, nearanžirani doručak u krevetu niti psa koji se bojama svoje dlake ne uklapa u feed. Sve je idealno, mjesta za mane, pogotovo one fizičke, nema. Nažalost, brojna istraživanja su pokazala da upravo Instagram izaziva brojne frustracije kod korisnika, a jak negativan utjecaj ima na mlađu populaciju. To se posebno odnosi na djevojke koje teže tom savršenom tijelu koje je tako često prezentirano na ovoj društvenoj mreži. 


Ono što vidimo, često nije istinito


Nažalost, brojni korisnici koji se opet počinju izgladnjivati da bi dobili te savršene pločice na trbuhu, ne znaju kako to “idealno” tijelo mnogobrojni influenceri mogu zahvaliti tek dobroj pozi i, naravno, dobrom Photoshopu. Srećom u posljednje vrijeme je sve više izražena potreba za takozvanim realnim životom i realnim slikama koje pokazuju kako ničije tijelo nije savršeno. 


Sara Puhto je 23-godišnja finska blogerica koja piše o zdravlju i zdravoj prehrani, a jedan od glavnih ciljeva njenog Instagrama profila jest ukazivanje na činjenicu da ono što vidimo na toj društvenoj mreži često nije istinito. 

Za Insider je izjavila kako se 2015. počela baviti vježbanjem i zdravom prehranom te je odlučila svoj progres pratiti na Instagramu. Usporedno je počela pratiti druge fitness influencere i često se zbog njihovih fotografija osjećala loše. Na njima su sva tijela izgledala savršena, dok je ona primijetila da to kod nje i nije baš slučaj. Počela je puno više pozornosti obraćati na same fotografije, kut snimanja, svjetlo i pozu. Pokazalo se da ova kombinacija čini čuda te je i Sara počela izgledati kao vlasnica besprijekornog fitness tijela. 


Instagramski standard ljepote


No, uskoro je shvatila da ako nju frustriraju savršene fotografije drugih fitness influencera, što onda njene slike izazivaju kod njenih pratitelja. Bila je svjesna da njeno tijelo ne izgleda 24 sata kao na objavljenoj fotografiji te je odlučila pokazivati kako to izgleda u stvarnom životu. Počela je u listopadu 2016. objavljivati po dvije fotografije – jedna je u savršenoj Insta pozi, dok druga pokazuje kako to zapravo izgleda. 


“Na ovaj način počinjemo shvaćati da savršenstvo za kojim jurimo zapravo ne postoji te da bi trebali naučiti voljeti sebe, na posve prirodan način”, komentirala je za Insider.


Sara Puhto nije jedini pozitivni primjer u moru “fake” Instagram života. Cassey Ho je licencirana fitness instruktorica i jedna od poznatijih fitness influencerica koju prate preko 1.6 milijuna obožavatelja na Instagramu. Široj javnosti je najpoznatija zbog svog YouTube kanala Blogilates koji danas broji preko 4 milijuna pratitelja.


Dovoljan je tek jedan pogled na njene objave da poželimo vježbati i imati njeno tijelo. No, Cassey je poznata i po tome što je sa svojim obožavateljima dijelila i vlastite nesigurnosti na temu (ne)savršenstva te koliko je unutarnjih borbi prošla kako bi se osjećala sretno u vlastitom tijelu. 


Cassey je prošle godine analizirala fotografije koje je pronašla na 100 ženskih IG profila s najviše pratitelja te sastavila listu fizičkih atributa prema kojima se često komentiraju žene. Svoju analizu objavila je u videu “Instagram beauty standard”. Najzanimljiviji dio njene analize jest njena osobna transformacija u popularnu Instagram ženu. Pratila je sve analizirane beauty standarde, od šminke, noktiju, mode do fizičkih atributa. U videu i na svom Instagram profilu objavila je prije i poslije slike i teško je povjerovati da je u pitanju ista osoba. Najpopularnije žene su redom bjelkinje, imaju velike tamne oči, dugu tamnu kosu, pune usne, uzak struk, pješčani oblik tijela s izraženim grudima i stražnjicom.Cassey se nije samo našminkala i odjenula poput popularne IG djevojke, nego je zamolila svog fotografa da uz pomoć Photoshopa doda onaj finalni touch kako bi bila što bliže IG beauty standardu.  Fitness influencerica izjavila je kako njena analiza nije napravljena kako bi se bilo koga prozivalo nego kako bi istaknula koji su današnji ideali ljepote. Isto tako je u jednom intervjuu naglasila kako su videi ove tematike važni jer objašnjavaju koliko društvene mreže utječu na nas. U današnje doba kada je veoma teško razlučiti što je stvarno, a što tek dobra poza i Photoshop, važno je isticati koliko prirodna verzija nas nikad nije savršena niti to može biti. Nažalost, mlađe generacije toga često nisu svjesne. Dok smo “idealne” žene još prije 10-ak godina gledali tek u časopisima i znali da se njihove mane retuširaju, danas je taj nametnuti ideal posvuda i teško ga je izbjeći.


Nekoć su uzori bili pjevačice i glumice za koje smo nekako uvijek znali da nisu “s ovog planeta”, no u moderno doba to je i djevojka iz susjedne zgrade. “Ako je ona tako savršena, zašto to ja ne mogu biti’” često se pitamo. Zbog toga su influenceri poput Sare i Cassey veoma važni jer ukazuju koliko današnji standardi često znaju biti neprirodni.


Dobar make up, poza i kut snimanja čine onu krucijalnu razliku. Vrijeme je da i mi promijenimo svoj kut gledanja na društvene mreže.