Mesna industrija

Uskoro nećemo jesti meso kakvo poznajemo: Kultivirano meso kao posljedica novog načina života

Portal Novilist.hr

FOTO/Pixabay

FOTO/Pixabay

Većina mesa koju konzumiramo, do 2040. godine neće dolaziti od životinja, stoji u novom izvještaju.Globalna konzultantska firma AT Kearny izradila je izvještaj temeljen na intervjuima sa stručnjacima iz industrije koji su predvidjeli da 60 posto mesa kojeg konzumiramo, u 2040. godini će stići ili od zamjenskih proizvoda baziranih na biljakama ili od kultiviranih alternativa, prenosi Insider.


Izvješće kaže da će tranzicija biti rezultat pojačane osviještenosti okolišnih posljedica koje ostavljaju konvencijalne metode farme, ali i povećana potražnja za veganskim alternativama.


„Uzgojeno meso“ je definirano kao meso nastalo kroz „eksponencijalni rast stanica u bioreaktorima“ i ne uključuje životinje.
Dobiva se ekstrakcijom stanice iz žive životinje i širenjem izvan životinjskog tijela pomoću bioreaktora. Rezultat je “meso koje je identično konvencionalno proizvedenom mesu”, navodi se u izvješću, ističući da, iako su početnici proizveli različite prototipe, uzgojeni mesni proizvodi još nisu komercijalno dostupni.


AT Kearney procjenjuje da je oko milijardu dolara uloženo u zamjene mesa biljnim proizvodima koje proizvode američke tvrtke poput „Beyond Meat“ i „Impossible Foods“.


“Veliku industriju stoke mnogi smatraju nepotrebnim zlom”, navodi se u izvješću. “Zahvaljujući prednostima novih veganskih zamjena za meso i uzgojenom mesu nad konvencionalno proizvedenim mesom, samo je pitanje vremena kada će zauzeti značajan tržišni udio.”


Izvješće upućuje na “neporeciv” pomak prema veganskoj, vegetarijanskoj i fleksitarijanskoj prehrani. Primijećeno je da će se kultivirano meso na dugi rok pokazati najpopularnijim, što čini 35 posto cjelokupnog konzumiranog mesa u 2040. godini, ali da će veganske zamjene biti “bitne” u prijelaznom razdoblju.


Zaključuje se: “Sve u svemu, uzgojeno meso i novi zamjenski proizvodi od mesa će poremetiti industriju mesa s konvencionalnim mesom u vrijednosti od milijardu dolara sa svim svojim tvrtkama dobavljačima.“


“Ovaj poremećaj podupire opći pomak prema potrošnji bjelančevina bez mesa (na primjer mahunarke i orašasti plodovi) kao posljedicu novih trendova u načinu života, a sve u cilju održivije i zdravije prehrane, kao i regulatornih mjera protiv konvencionalnog mesa„ prenosi Insider.