Sex savjeti

Urnebesni savjeti za mladenke iz 1894. godine: ‘Seksajte se u mraku, tako se vaš muž može ozlijediti”

P. N.

Foto Wikimedia

Foto Wikimedia

Knjiga naslova "Instrukcije i savjeti za mladenke" navodno potječe iz 1894., iako mnogi tvrde da je zapravo nastala 60-ih godina prošlog stoljeća. 

Ruth Smythers, žena metodističkog pastora L.D. Smythersa, sažela je savjete za mladenke u knjigu prepunu instrukcija o tome kako se ponašati kada je u pitanju seks.  
Djelo je prvi put objavljeno u Spiritual Guidance Pressu u New Yorku. Pamflet donosi metode kojima bi udane žene mogle uspješno odbiti svog “perverznog” muža željnog seksa.


Iako u ne tako davnoj prošlosti, knjiga nije bila smiješna, s današnjeg gledišta itekako jest. Žene su portretirane kao neiskusne mladenke, dok su njihovi partneri okarakterizirani kao perverznjaci koji ne mogu bez seksa. Smythers je za sam seks napisala da ga se “mora izdržati”.


Objasnila je da seks predstavlja kompenzaciju za monogamiju i djecu koja će njime nastati. 


Muškarci će svaki dan zahtijevati spolne odnose
Smythers navodi da će muškarac svaki dan zahtijevati seks, prenosi Victorianist Blog.


“Pametna mladenka će dozvoliti dva kratka snošaja tjedno, tijekom prvih mjeseci braka. S vremenom bi trebala uložiti napor da smanji tu brojku. Može to učiniti glumljenjem bolesti, spavanjem i glavoboljom. Svađanje, kvocanje i prepiranje također su vrlo korisne metode odbijanja seksa, ako se koriste sat vremena prije nego muškarac započne sa zavođenjem.”


Ruth naglašava da su pametne žene uvijek u potrazi za boljim metodama kojima bi obeshrabrile i odbile muža od seksa. Kaže da bi dobra žena trebala  smanjiti seksualne susrete na jednom tjedno, do kraja prve godine braka.


Do pete godišnjice braka, ovaj “nemili događaj” bi se prema riječima autorice trebao reducirati na jednom mjesečno. Smythers kaže da bi do desete godine braka, većina žena trebala biti uspješna u nastojanju da seks potpuno izbaci iz spavaće sobe. Razlog ovome jest taj što nakon deset godina braka, oženjeni parovi već imaju djecu i nema potrebe za daljnjim seksualnim aktivnostima. Prema riječima autorice, žena se u ovom periodu može pouzdati u to da će ljubav prema djeci zadržati njezinog muža kod kuće. 


Pamučnom spavaćicom protiv muških nastranih perverzija


Ruth pristupa karakterizaciji muškaraca koja ih opisuje kao krajnje nastrane i perverzne. Upozorava žene da će njihovi partneri, čim im se ukaže prilika, pokušati neki oblik seksa. Posebno naglašava da žene trebaju biti oprezne kod nastranih ideja njihovih muževa. Kaže da im svakakve ideje padaju na pamet, poput one da seks upražnjavaju u “abnormalnim pozicijama, koristeći usta za istraživanje ženskog tijela i nudeći da to žene rade njihovim repulzivnim tijelima.”, piše Huffington Post. 


Smyther navodi i da će muškarci pričati o seksu, čitati priče i gledati fotografije, te da je sve to krajnje “neprihvatljivo”. Zato predlaže ženama da mužu ne daju povod za seks. Apsolutno brani da žena pokaže golo tijelo muškarcu, što se može postići seksom u mraku. “Mnoge žene koriste debelu pamučnu spavaćicu koju ne treba skidati za vrijeme seksa.”


“Seksajte se u mraku jer se muškarac tako može ozlijediti”


Ruth savjetuje mirovanje i seks u mraku. Kaže da bi žena trebala mirno leći na krevet i čekati muža, a kada on uđe u mračnu sobu, ne bi mu trebala pomoći da sigurno dođe do kreveta, jer bi se to moglo shvatiti kao ohrabrivanje. Trebala bi ga pustiti da ju pokuša “uhvatiti” u mraku, jer postoji dobra mogućnost da će na ovaj način pasti ili doživjeti lakšu ozljedu što se može iskoristiti kao izlika protiv seksa. 


Smatra da je odličan način za reći mužu da joj nije do seksa – izbjegavanje ljubljenja. “Kada vas pokuša poljubiti u usta, okrenite glavu tako da vas poljubi u obraz”.


Ruth se apsolutno zgraža nad ljubljenjem bilo kojeg drugog ženskog tijela. Kaže da u slučaju da muškarac podigne njezinu spavaćicu i pokuša “nešto”, žena mora automatski spustiti spavaćicu i reći da mora na toalet.


Smatra da će na ovaj način kod muškarca smanjiti seksualnu želju. U ovim ga trenucima može odbiti od nauma, i ako započne trivijalni razgovor te kaže da će “njegova mama sutra doći na večeru”. 


Knjiga je danas u prodaju na Amazonu i u mnogim drugim internet trgovinama. Za nekoliko eura, možete dobiti originalne savjete iz 19. stoljeća, makar knjiga bila i dobar marketinški trik za vrijeme hipijevaca. Bilo da hoćete saznati kako izbjeći seks ili se jednostavno dobro nasmijati.